Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Onana verklaart waarom hij liever 1e helft naar Zuid speelt

Supporters vragen ons vaak hoe het komt dat Ajax tegenwoordig al in de eerste helft richting Zuid voetbalt. Via captain Matthijs de Ligt ontdekten we al dat het op voorkeur van Andre Onana gebeurt. Maar waarom? We vroegen het de keeper.

30 augustus 2018 - 13:45
UsershyraProjectsajax_dataimages846427548982f1e1c020e963927e69df_normal
Onana is heus niet boos, maar soms wel teleurgesteld. © Pro Shots

Door Floris Roos

Sinds de verbouwing van het kleedkamergebied van de Johan Cruijff Arena lopen de Ajacieden voor de wedstrijd aan de linkerzijde het speelveld op. De tegenstander wandelt aan de rechterkant. Dat betekent dat de toss moet worden gewonnen, zodat beide teams kunnen ‘draaien’ om richting Noord te openen.

Matthijs de Ligt heeft als aanvoerder de eer om de toss voor een wedstrijd te verrichten. Kop of munt, dat werk. Voorheen was het gebruik om, als het even kon, te zorgen dat Ajax de tweede helft richting Zuid zou voetballen. Dat gebeurt echter vrijwel nooit meer als Ajax de toss wint.

We spraken De Ligt hier eerder al over. “Ik ben ermee opgegroeid om tijdens de tweede helft naar Zuid te voetballen,” gaf de verdediger eerlijk aan tegenover Ajax Life. “Onana vindt het lekkerder om de eerste helft op Noord te staan,” stelde De Ligt.

Maar met welke gedachte dan? Volgens De Ligt zit er een idee achter bij de keeper, maar het was echt aan Onana om ons dat uit te leggen. We spraken de Kameroener in Kiev en vroegen hem om een stukje duiding.

De keeper moet glimlachen als we hem de vraag voorleggen. “Ja, natuurlijk is dat een keuze van mij. Ik begin in de eredivisie bij voorkeur liever op Noord. Kijk, bij Europese wedstrijden maakt het me niet uit. Dan zijn de supporters fantastisch. Als de Arena vol is, dan is de vibe in het stadion geweldig. Dan helpen de supporters ons echt.”

Dit is een verschil ten opzichte van de nationale competitie. “In de eredivisie is de sfeer heel anders... Dan begint het publiek vaak na twintig minuten al te morren, zeker als het even niet lukt. Dan klinkt er al snel gefluit bij een verkeerde pass of iets. Ik vind dat niet leuk. Het is voetbal, je hebt niet altijd alles onder controle.”

“Het is niet dat ik boos ben of zo, maar het is wel jammer,” gaat Onana verder. “Ik speel in de eredivisie mijn beste wedstrijden buiten de Arena. Ik hou ervan om in een vijandige sfeer te voetballen met een uitvak dat ons volop steunt. Dat is heerlijk.”

De keeper gaf eerder in onze krant ook al aan dat hij in de nationale competitie liever uitwedstrijden speelt, omdat hij zich in de Arena niet altijd thuis voelt vanwege het in zijn ogen veel te kritische publiek.

Je kunt daar van alles van vinden, maar het is wel een duidelijk boodschap van de keeper. De ploeg heeft in zijn ogen alle steun nodig en het Arenapubliek fluit in de eredivisie soms wel heel snel. Gelukkig voor Onana zijn er een hoop mooie Europese thuisduels op het hoogste podium op komst.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >