Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Frenkie vindt dat Ajax positioneel nog iets beter moet staan

Frenkie de Jong was net als veel Ajacieden opgelucht met de driepunter in Noord-Limburg. De middenvelder vond de benauwde 1-0-zege op VVV-Venlo overigens meer dan verdiend. "Voor mij was het duidelijk dat het een strafschop was."

18 augustus 2018 - 21:53
UsershyraDesktopajax_dataimages67c16097f9c573ccdc2d15566d3c6004_normal
De Jong speelde in Venlo weer vanaf het middenveld. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Na afloop van de wedstrijd ging het uiteraard over de twee VAR-momenten die Ajax uiteindelijk aan de zege hielpen. De Jong was zelf duidelijk over beide momenten. “Ik stond vrij dichtbij en bij het penaltymoment was voor mij vrij duidelijk dat het een penalty was. Het eerste moment was misschien twijfelachtig. Ik weet niet of hun treffer terecht is afgekeurd.”

Dankzij de nieuwe regel pakte Ajax de volle buit. Iedereen die de wedstrijd heeft gezien, zal erkennen dat Ajax de betere ploeg was, maar de manier waarop de zege tot stand kwam, was natuurlijk uiterst moeizaam. “VVV had niet veel te vertellen, maar wij misten veel kansen. Alleen al in de eerste helft drie honderdprocentkansen.”

De behendige Ajacied, opnieuw spelend vanaf het middenveld, zag dat zijn ploeg na ongeveer een uur spelen wel wat moedeloos oogde. “Niet moedeloos, maar we hadden wel een inkakmomentje. Daarna ontstond er een slotoffensief en kwamen ze bijna niet meer van hun helft af. Hoe de vonk weer oversloeg? Geen idee. Je weet dat je nog een half uur te gaan hebt, iedereen gaat sneller offensiever spelen. Misschien is dat ook een beetje ongrijpbaar.”

Los van de kansen had De Jong nog wel wat aan te merken op het spel. “Het was niet zo dat het slecht was, maar in principe moeten we ze vastzetten op hun helft, veel kansen bijeen spelen en bij balverlies snel de bal veroveren. Dat gebeurde iets te weinig.”

Hij vervolgt: “Bij balverlies van ons kon VVV er een paar keer uit komen. Dat moet wel minder. Hoe je dat voorkomt? Als je in balbezit goed staat qua posities sta je in de restverdediging ook automatisch goed. Dan kun je bij balverlies meteen goed druk zetten. We moeten positioneel dus iets beter staan.”

En wat meer rendement in de voorhoede maakt het natuurlijk ook prettiger voetballen. “Ja. Als je snel scoort wordt het gemakkelijker. Iedereen wil natuurlijk scoren. Misschien waren we ongelukkig, misschien moeten we er meer op trainen, maar dat zal vast wel goedkomen.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >