Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Burgemeesters in Vak-F

Donderdag had ik de eer en het genoegen om bij de installatie van onze nieuwe burgemeester te mogen zijn in het stadhuis van Amsterdam. Interim-burgemeester Van Aartsen is opgevolgd door Femke Halsema en daarmee is zij de opvolger van de alom geprezen en ons helaas ontvallen burgemeester Eberhard van der Laan.

13 juli 2018 - 11:58
UsershyraDesktopajax_dataimagesaeba44fd694566bb696a31cb239d8ddc_normal-2

Als cadeau namens de Supportersvereniging Ajax overhandigden wij een nieuw thuistenue met rugnummer 10. De reden is simpel: Halsema is de tiende burgemeester van Amsterdam na de tweede wereldoorlog. Waarom een dergelijk cadeau? Een goede relatie tussen supporters en de burgemeester is van belang om samen veilig en laagdrempelig wedstrijdbezoek te organiseren in Amsterdam. Voor zowel thuis- als uitpubliek.

Er was in de Amsterdamse raadzaal een plek voor mij gereserveerd in Vak-F. Dat vond ik dan wel weer grappig, want in datzelfde roemruchtige vak stond ik in mijn jongere jaren in stadion De Meer. Nog grappiger was dat ik in dit vak werd omringd door alle genodigde burgemeesters uit andere gemeenten. Burgemeesters in Vak-F.

Ik vond het ontroerend dat die andere Femke, de vrouw van de overleden burgemeester Van der Laan, ook aanwezig was. Het zal niet makkelijk voor haar geweest zijn, maar zij was er toch. Daarmee leek ook vooral haar overleden Eberhard een beetje mee te kijken en te zien dat het goed was.

Er was in de Amsterdamse raadzaal een plek voor mij gereserveerd in Vak-F. Dat vond ik dan wel weer grappig.

Indrukwekkende speeches volgden, maar het meest indrukwekkend was de speech van de nieuwe burgemeester zelf. In haar woorden zaten visie, ambitie en emotie, waaruit betrokkenheid bij de stad sprak. Ook de drie waarden uit de wapenspreuk van Amsterdam vond ik van toepassing op haar speech: barmhartig, vastberaden en heldhaftig.

Nu breekt de tijd aan van waarmaken, want een burgemeester kan het niet bij loze woorden laten. Zeker in Amsterdam moet je daar invulling aan geven. Na afloop van de receptie wandelde ik door de stad. Van het stadhuis naar het Centraal Station dacht ik oplettend: er ligt een schone taak op meerdere vlakken voor je Femke!

Helaas heb je (nog) niet veel met voetbal, vertelde je mij. Wel wil je burgemeester voor alle Amsterdammers zijn. En daarmee ook voor alle Ajacieden. Je zou graag een keer bij de training komen kijken, fluisterde je mij nog toe. Dat zouden wij als supporters ook graag regelmatig doen dus Ajax kom op en laat je van je beste kant zien: meer open trainingen, al is het maar voor onze nieuwe burgemeester!

Afsluitend: we gaan je niet vergelijken met jouw voorganger en onze Damsko strijder. Ondanks dat je dezelfde voornaam hebt als de vrouw van deze overleden Ajacied ben jij een andere Femke. Doe het op jouw manier, maar wees, net als in je eerste speech, barmhartig, vastberaden en heldhaftig in alles wat je doet voor de stad.

Oh ja, schrik niet als je over een jaar namens de stad de huldiging van ons aller Ajax mag aanbieden en je wordt uitgefloten door de supporters. Dat schijnt bij een huldiging te horen. Daar weten je voorgangers alles van. Ik gun je zo’n fluitconcert uiteraard niet, maar het zou wel betekenen dat Ajax kampioen is geworden. Dus ja...

Succes met je nieuwe job!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >