Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

80 jaar, dat mag gevierd worden!

Een van onze clubiconen is 80 jaar oud geworden. Herstel: 80 jaar jong! Want als Sjaak iets nog steeds is, dan is het wel jong van geest. En ook lichamelijk is hij tot op de dag van vandaag uitstekend in orde.

09 juli 2018 - 13:52
UsershyraDesktopajax_dataimages55fb963a0c9bef2220bdd70ca76330b6_normal-2

De zaterdag stond in het teken van de boekpresentatie van het nieuwe boek ‘Sjaak Swart 80’. Op de warme vierde verdieping van boekhandel Scheltema, op het Rokin in hartje Amsterdam, kwamen Sjaak, zijn familie, vrienden, oud-teamgenoten en Ajaxsupporters bij elkaar om de presentatie van dit boek vol prachtige foto’s en anekdotes te vieren.

Drie van onze leden zaten tijdens de presentatie op de voorste rijen, konden Sjaak speciaal de hand schudden en het boek met handtekening van hem in ontvangst nemen.

Aan Freek de Jonge was de eer toebedeeld om het eerste exemplaar aan Sjaak te overhandigen. Zoals we van Freek zijn gewend, deed hij dit met verve. Freek droeg een gedicht voor dat hij al eerder voor Sjaaks 65ste, 70ste en 75ste verjaardag had gebruikt, maar wat op zijn tachtigste nog steeds relevant is.

Balans en tijd vormden de rode draad van het gedicht. Anders gezegd: niet alleen in het voetbal draait het om balans en tijd maar eigenlijk in het hele leven. Een waarheid als een koe! En als iemand de belichaming is van balans en tijd is tussen de lijnen maar ook erbuiten, dan is dat Swart. Zijn weergaloze bewegingen, altijd in balans, aan de rechterkant maakten Sjaak de perfecte buitenspeler, die altijd iets meer tijd leek te hebben.

Voor mij is Sjaak een Ajacied zoals wij die zo graag zien.

Ook buiten het veld heeft Sjaak altijd tijd voor zijn fans en maakt hij even een praatje of een selfie met deze of gene. Wat dat betreft is Sjaak zeer benaderbaar en gezien zijn activiteiten op social media – die hij samen met zijn kleinzoon ontplooit – is hij ook in deze tijd goed te volgen.

Voor mij is Sjaak een Ajacied zoals wij die zo graag zien: branie, Amsterdamse humor, trots, mopperkont en vooral een voetballer die met fluwelen techniek zijn tegenstanders in de luren wist te leggen. Zelf altijd (opbouwend) kritisch op de club en zijn spelers maar o wee als iemand anders een kritische noot kraakt over Ajax. Dan kun je de wind van voren krijgen!

Het was ook mooi om te zien dat er zo veel oud-spelers naar de boekpresentatie waren gekomen. Er waren zowel oud-ploeggenoten aanwezig als latere spelers van Ajax, die Sjaak natuurlijk ook van dichtbij hebben meegemaakt.

Na de presentatie nam Sjaak voor alle aanwezigen ruim de tijd om handtekeningen te zetten, selfies te maken en felicitaties in ontvangst te nemen. Het werd een middag vol mooie anekdotes en herinneringen en het bleef dan ook nog lang onrustig in het centrum van de stad.

Tenslotte nog een tip voor Ajacieden die er niet bij konden zijn: 14 juli tussen 12.00 en 14.00 uur signeert Sjaak opnieuw zijn boek. Dat gebeurt dit keer een klein stukje verderop, in de nieuwe Ajax Fanshop in de Kalverstraat.

Het zou mooi zijn als het daar opnieuw rijen dik staat, want 80 jaar jong mag goed gevierd worden!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >