Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf zaken die opvielen tijdens Ajax - Steaua Boekarest

Ajax heeft zijn serieuze oefenpotje van de zaterdag gelijkgespeeld tegen Steaua Boekarest. Zowel de Ajacieden als de Roemenen wisten een keer doel te treffen en dus werd het 1-1. Op basis van het spelbeeld had de ploeg van Erik ten Hag recht op iets meer, maar gelukkig was het slechts een vriendschappelijk duel en hoeven we niet al te teleurgesteld te zijn.

07 juli 2018 - 21:10
UsershyraDesktopajax_dataimagesec13534c83c193f9153906bab8e44384_normal
Eiting treft in Hattem als enige doel namens Ajax. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

Pittig oefenpotje
Ze weten er in Putten alles van hoe gezapig een oefenwedstrijdje kan zijn, maar in Hattem krijgen de vierduizend supporters waar voor hun geld. Ajax en FC Steaua maken er een echte wedstrijd van en dan wordt er ook wat uitgedeeld. Vraag maar aan Klaas Jan Huntelaar, die na een beuk in zijn rug blij mag zijn dat hij zonder whiplash het veld verlaat. De spits heeft het aan de stok met de verdedigers: duwen en trekken, koppen tegen elkaar als de keeper uittrapt en een beuk mee achter de rug om van de scheids. 

Manschot staat erbij en kijkt ernaar. Of, nou ja, de scheids fluit vooral een beetje warrig. Stevige blokken of tikkies mee zijn geen enkel probleem, het andere moment wordt juist snel ingegrepen. De trainer van de Roemenen wordt er af en toe gek van, maar daardoor blijft het tempo tenminste wel in de wedstrijd. En zelfs de meegebracht gele kaart hoeft niet ongebruikt te blijven.

Grijpt Eiting deze zomer zijn kans?
Bij afwezigheid van Lasse Schöne is dit voor Carel Eiting het moment om Erik ten Hag te overtuigen. Er valt op basis van een serieus oefenpotje natuurlijk niet zo gek veel over te zeggen, behalve dat Eiting druk is om het spel naar zich toe te trekken. Hij doet het leuk, hij doet het goed. Het is dan ook geen toeval dat de gelijkmaker tegen FC Steaua van zijn voet komt. Met een mooie sleep stuurt Eiting even later ook nog een Roemeen volledig het Hattemse bos in. Het komt hem op applaus van de aanwezige toeschouwers te staan

Nieuwe ronde voor Kristensen
Als je naar Rasmus Kristensen kijkt, valt een ding op: hij wil zo graag. Tussen willen en kunnen zit nog wel een verschilletje. Al lijkt er – we moeten voorzichtig blijven – sprake van verbetering. Dat kon ook haast niet anders na een wisselend eerste halfjaar in Amsterdam. Aan zijn fitheid kan het echt niet liggen. De Deen is zo afgetraind als maar kan, topfit en sprint constant heen en weer. 

Na een verkeerde pass slaat hij zich echter nog net niet voor zijn hoofd. Je zou Kristensen wat meer rust toewensen, want dat kan zijn spel alleen maar ten goede komen. Het is alvast fijn te zien dat hij zich drukker begint te bemoeien met hoe het elftal staat op het veld. Voor de zomerstop kreeg de rechtsback juist zelf instructies en met de opvolging ervan had hij wat moeite. Wat dat betreft is het best apart, maar ook goed, om te zien dat hij Neres aanwijst waar hij moet druk zetten bij een ingooi van FC Steaua diep op eigen helft.

Meer over rechts dan links
Dit opvallende puntje van Ajax - FC Steaua zal geen grote verrassing zijn, maar toch. Ajax voetbalt vrijwel de gehele wedstrijd op de helft van de Roemenen en het is vaker David Neres dan Noa Lang die zijn teamgenoten proberen aan te spelen. Noussair Mazraoui en Kristensen zijn druk naar de Braziliaan op zoek, terwijl Lang linksvoor niet echt in het spel voorkomt. We zien hem er wel een keertje met de bal vandoor gaan, maar die rush stopt al snel. 

Neres komt verder, is wat meer gelouterd, maar het schort rechts nog wel eens aan wat overzicht. Met als gevolg een voorzet die niet aankomt of een keuze voor de verkeerde teamgenoot omdat iemand anders er beter voorstaat. Toch is het geen toeval dat veel van het gevaar via de Braziliaan loopt. Neres was zo'n beetje iedere negentig minuten speeltijd afmaker of aangever, terwijl Lang speelde bij Jong Ajax of revalideerde van een knieblessure. Hij heeft nog wel eventjes te gaan.

Schuurs vormt zijn gedroomde duo met De Ligt
Het is alvast moeilijk aan te geven hoe lang je als Ajacied ergens van kunt genieten. Wellicht is het zelfs een klein wondertje dat Perr Schuurs en Matthijs de Ligt naast elkaar staan, op hetzelfde veld nog wel. De Ligt staat op de lijstjes van zo'n beetje de complete Europese top, Schuurs maakt deze zomer de stap naar de eredivisie. De Ligt kan Schuurs prima op sleeptouw nemen, al is het maar tijdens de trainingen.

Het valt namelijk nog moeilijk in te schatten of Schuurs klaar is voor een basisplaats. De leider van Fortuna Sittard grijpt mis bij een voorzet, waarna FC Steaua kan scoren, maar oogst ook lof als hij een hoge bal bijna achteloos dood legt na een prima aanname. De Ligt durft wat meer en lijkt ook door de lucht een streepje voor te hebben, maar zoals gezegd: het is half juli en het seizoen moet nog beginnen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >