Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

'Zo snuit, je bent er bijna klaar voor. Voor de basis van Ajax 1'

Vandaag weer even met Bob gepraat. Bob Haarms, inderdaad. Voordat je denkt: de schrijver dezes is gek… in gedachten heb ik soms levendige gesprekken met de Ajacied voor wie clubliefde een vanzelfsprekendheid was. Zijn levenslijn zelfs. Haarms zou weinig snappen van wat er nu bij zijn club gebeurt.

13 juni 2018 - 13:40
UsershyraDesktopajax_dataimages318b633579a17c135fd05df62802f197_normal

Haarms was iemand die zelfs vrijwillig nog zijn befaamde hersteltrainingen voor Ajax wilde doen. Als je hem uitlegt dat een speler genaamd Kluivert binnen enkele maanden twee clublogo’s kust, zou hij je verbouwereerd aanstaren. “Hou op nou! Dat kan niet,” zou hij met een schamper lachje roepen.

Het liefst zou Haarms de speler in kwestie aan een lichtgewelddadige irritatietraining onderwerpen, eentje waar Edgar Davids nog af en toe spontaan kramp van krijgt. Met Louis van Gaal was zo’n harde oefensessie bedacht om de Ajaxspeler er weer bij te krijgen - om hem weer met beide voeten op de grond te laten landen.

Haarms zou een amechtig hijgende Justin, krom van de kramp, na afloop een tikje op z’n achterhoofd geven. “Zo snuit, je bent er bijna klaar voor. Voor de basis van Ajax 1. Bijna dan, hè.”

Tijden zijn hard veranderd. De doelen van de meeste spelers uit de Ajax-opleiding zijn nét even anders. Niet heel veel anders, want het gaat de jonge talenten nog steeds om hun voetbalkunsten te tonen voor een groot publiek. De roem, de glitter en glamour en – je weet toch – het grote geld.

Dat gold voor Johan Cruijff, dat geldt voor Kluivert junior.

Haarms zou een amechtig hijgende Justin, krom van de kramp, na afloop een tikje op z’n achterhoofd geven.

Alleen het gedroomde podium is zo anders. Amsterdam, de Johan Cruijff Arena, het zijn steeds meer opstapjes geworden naar Anfield, Stadio Olimpico of zelfs de Volkswagen Arena.

Amsterdamse jongens op jeugdcomplex Voorland droomden tussen die vier masten van De Meer te mogen voetballen, het bruggetje over. Of juichend over het gras van het Olympisch stadion te rennen. Dat als ultiem doel, met daarna een soms zelfs een onverwacht vervolg van de carrière, elders in Europa.

Veelzeggend, ook vier jaar na dato, is de uitspraak van de talentvolle Stefano Denswil. Al veertien jaar Ajacied, en dan dit roepen: “Mijn doel? Een mooie club…”

Was vroeger alles beter? Nee. Toch is het te gemakkelijk clubliefde als iets van hopeloos ouderwetse romantici af te doen. Het zijn andere tijden, maar het is nog geen generatie geleden dat het allemaal behoorlijk anders was. Overzichtelijker, vooral.

Supporters zijn in de war en leven tussen hoop en vrees. Hoe ziet de selectie van onze club er straks uit, als alle stofwolken rond de in- en vooral de uitgang van de Arena zijn opgetrokken? Clubliefde is voor de meesten geen reden meer om te blijven. Donny van de Beek. Hij is een echte, in de traditie van Haarms. En verder?
 
Laat mij maar in gedachten afdwalen naar een praatje met Bob over de club, op zijn bank. “Zo. Het is me wat, jongen.”

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >