Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Klosterpforte dag 6 (slot): Fris inkijkje in de warme tent

Tijdens thuiswedstrijden van Ajax vraag ik mezelf in de rust geregeld af hoe het er in de kleedkamer van Ajax aan toegaat. Wie spreekt? Wie is stil? Wie krijgt juist het woord? En hoe communiceert de trainer? Wie is boos? Wie zit er op het toilet en wie pept de boel het meest op in het heetst van de strijd?

30 juni 2018 - 14:59
UsershyraDesktopajax_dataimages983abb11c66b69307fa2d2cd25d4c7aa_normal-2

Vandaag is het weliswaar heet, maar na 45 minuten oefenen tegen de laagvliegers van SV Lippstadt 08 gaat het er bij een 5-0-ruststand voor de veel te sterke Ajacieden in de rust niet bepaald fel aan toe onderling. Door de hitte zoekt iedereen snel de verkoeling op onder het witte tentdak om het vochtverlies gulzig aan te vullen.

In dezelfde ruimte blijkt een magneetbord te staan met enkele bankjes. Naast het tactische schaakveld staat Erik ten Hag met de inmiddels vertrouwde witte pet. De overige leden van de technische staf luisteren naar zijn analyse van de eerste helft. Hij is veel aan het woord, de spelers luisteren vooral.

Er is wel enige interactie. Zakaria Labyad roept iets, Rasmus Kristensen knikt begrijpend als de invulling van de rechtsbackpositie ter sprake komt en ook de middenvelders krijgen nog even te horen wat ze bij bepaalde spelsituaties moeten doen om elkaar te helpen.

Voor even krijg je het idee dat je aan het gluren bent in de fictieve kleedkamer van de JC Arena.

Het tafereel is te volgen van een afstandje, omdat de tent niet is afgesloten en je het door het hekwerk kunt bekijken. Niet alles is hoorbaar, maar voor even krijg je het idee dat je aan het gluren bent in de fictieve kleedkamer van de Johan Cruijff Arena. Helaas is er geen fotograaf om een plaatje van dit unieke moment te schieten.

Wat is het toch jammer dat we dit soort zaken amper op televisie zien. Tactische zaken uitgelegd door de betrokken hoofdpersonen aan de hand van visualisatie. Ooit zag ik Johan Cruijff de ‘ruit op het middenveld’ uitleggen bij het praatprogramma Barend & Van Dorp. Ik vond het heerlijk.

Als Ten Hag klaar is met zijn praatje kijkt hij naar rechts, waar Alfred Schreuder, Aron Winter en Richard Witschge aandachtig staan te luisteren. Ten Hag vraagt of de overige stafleden nog zaken hebben die ze willen uitlichten. Zo gaat dat dus, bedenk ik me. Eerst praat de trainer en vervolgens komt er nog een gedetailleerd en specifiek moment ter sprake. Acht ogen zien immers meer dan twee.

Dat Ajax na rust uitloopt naar een riante 9-0-zege was waarschijnlijk ook wel zonder de wijze woorden van Ten Hag gelukt. De meerwaarde van deze afsluitende dag van het trainingskamp zat hem voor mij vooral in de frisse inkijkje in de warme tent.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >