Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Geen kunstgras meer in eredivisie vanaf 2020?

Er moet woensdag 6 juni nog een klap op het besluit worden gegeven, maar de seinen voor een kunstgrasvrije eredivisie vanaf 2020 staan aardig op groen. Het mag duidelijk zijn dat veel liefhebbers en voetballers enthousiast worden van dit nieuws.

01 juni 2018 - 10:28
UsershyraDesktopajax_dataimagesfdaa63889faeb19e947f58bda9ed6855_normal
Geen schoenen vol korrels meer vanaf 2020...? © Pro Shots

De Telegraaf weet dat alle competitiewedstrijden in de eredivisie vanaf het seizoen 2020/2021 verplicht gespeeld moeten worden op natuurgras. Daarmee zou het kunstgras definitief uit de eredivisie worden verbannen.

Deze gang van zaken is tijdens een bijeenkomst met clubdirecteuren overeengekomen. Maandag spreekt de Eredivisie CV nog over het plan en dan kan de boel bekrachtigd worden tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal in Zeist.

Jaarlijks is er veel kritiek op de kunstvelden in de hoogste afdeling van het betaald voetbal in Nederland. Het verleidde Klaas Jan Huntelaar afgelopen seizoen om een pinnige tweet te versturen, waarin hij op ludieke wijze aangaf dat hij nog wel wat natuurgras had om gratis af te halen.

Huntelaar deed dit na de gewonnen uitwedstrijd bij VVV-Venlo (0-2). Al direct na dat duel liet de spits weten te walgen van de kunstmat. In de toenmalige hitte stelde Huntelaar dat zijn voeten zowat wegbrandden in zijn kicksen. “De bal rolt niet en het is stroperig. Als je een steekbal wilde geven, moest je bijna schieten,” deed hij toen zijn beklag.

Later in het seizoen waren de Ajacieden ook al niet te spreken over de kunstmat bij PEC Zwolle (0-1). Het deel in de schaduw leek wel op een ijsbaan en werd door de Ajacieden als gevaarlijk omschreven. Erik ten Hag vond daar zelfs een prachtige term voor uit: ‘blessureprovocatief’.

Het is fijn dat er nu eindelijk schot in de zaak zit om kunstgras uit de eredivisie te verbannen. Geen gemakkelijke opgave, aangezien de KNVB clubs lang toestond om plastic matten te leggen. De clubs die nu op nepsprieten voetballen, willen wel graag compensatie, omdat zij nu kosten moeten maken om over te gaan op echt gras en het onderhoud wat daarbij komt kijken.

Almere City is overigens deze week al begonnen met het uit de grond trekken van de plastic mat. In de komende periode werkt men in Almere hard door om de overstap naar natuurgras te voltooien. "Met de beslissing om een natuurgrasmat in het stadion neer te leggen volgen we de wens van spelers en trainers om weer op echt gras te gaan voetballen”, stelt algemeen directeur John Bes.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >