Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

VD Beek en De Ligt spelen gelijk in bleu duel met Oranje

Het Nederlands elftal oefende donderdagavond, met Matthijs de Ligt en Donny van de Beek in de startopstelling, tegen Slowakije. Beide ploegen kwamen niet verder dan een 1-1-gelijkspel.

31 mei 2018 - 22:36
UsershyraDesktopajax_dataimages60175bd2e966a71f44d2bee48cfea47d_normal
Van de Beek in actie tegen vedette Hamsik. © Pro Shots

Door Floris Roos

Oranje werkte het oefenduel af in Stadion Antona Malatinskeho in Trnava. In 1969 vierde Ajax hier nog het bereiken van de Europa Cup I-finale, maar dat is alweer flink wat jaren geleden en is slechts aardig als feitje. Een ander aardigheidje was de aanwezigheid van Stanislav Lobotka op het veld bij de Slowaken. Bij Ajax kwam de middenvelder niet bovendrijven, maar bij Celta de Vigo draaide hij een uitstekend seizoen.

Het keurkorps van bondscoach Ronald Koeman leverde een tamelijk erbarmelijke eerste helft af. De Slowaken kwamen al heel rap op 1-0. Een vroege voorzet van Marek Hamsik landde op het hoofd van Adam Nemec. De aanvaller kopte de bal ongehinderd achter Jeroen Zoet. Stefan de Vrij probeerde dat nog te verhinderen, maar schatte de boel niet goed in.

Direct na de tegentreffer was er een grote kans voor onze Van de Beek. Memphis hakte een balletje handig op Kevin Strootman die de bal vervolgens goed voorgaf op de Ajacied, die opdook bij de tweede paal. Van de Beek raakte de bal wel aardig, maar de keeper van Slowakije bracht eenvoudig redding. Veel meer mogelijkheden wist een ongeïnspireerd ogend Oranje de eerste 45 minuten niet te creëren. Memphis was nog dichtbij met een vrije trap, maar meer zat er niet in.

In de tweede helft bleef Van de Beek achter in de kleedkamer, waardoor het aantal Ajacieden op het veld werd gehalveerd. Oranje begon het tweede bedrijf beduidend beter. Het tempo ging wat omhoog en na kansjes voor Memphis en Daley Blind viel de gelijkmaker al snel. De Ligt bezorgde de bal met een fijne en strakke inspeelpass bij Memphis. De aanvaller vond vervolgens Quincy Promes, die vanaf rand zestienmeter knap raak schoot: 1-1.

Het was ook de eindstand van een verder weinig verheffend potje voetballen. Koeman benutte de tweede helft vooral door veel te wisselen en spelers aan het werk te zien. Het kwam het spel van zijn ploeg niet per se ten goede. Vlak voor tijd had debutant Ruud Vormer, als vervanger van Van de Beek, nog wel de winnende op de schoen, maar de doelman van het thuisland tikte de inzet over de goal.

De oefentrip van Oranje is overigens nog niet voorbij. De mannen van Koeman oefenen maandag 4 juni nog tegen Italië in het stadion van Juventus. Het is een duel dat, qua namen, prima op een WK gespeeld had kunnen worden, ware het niet dat het ook Italië niet lukte om zich te plaatsen voor het toernooi in Rusland.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >