Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag vindt omschakeling cruciaal punt voor verbetering

Het behalen van de Europa Leaguefinale was een uitzondering op de slechte prestaties van Ajax in het internationale voetbal. De Nederlandse voetbalfilosofie domineerde jarenlang de manier van voetballen, maar de verhoudingen liggen tegenwoordig anders.

09 mei 2018 - 16:03
UsershyraDesktopajax_dataimages03c97f398daee61fe8eaa2ff8eb00f00_normal
Ten Hag wil verbetering zien in de omschakeling. © Pro Shots

Het Nederlands elftal mist deze zomer voor de tweede keer op rij een groot eindtoernooi en na de winterstop was er ook geen Nederlandse ploeg meer in Europa te bewonderen. De statistieken liegen er niet om: we hebben al jaren internationaal niet veel meer te vertellen.

Erik ten Hag heeft daar deels wel een verklaring voor. “In Nederland heerst nog altijd het gevoel dat de manier waarop wij het doen, de waarheid is,” stelt de Ajaxtrainer in de nieuwste uitgave van Voetbal International. “Wij hebben het idee dat we nog steeds de vernieuwers zijn, maar als je realistisch bent, moet je vaststellen dat we dat op dit moment niet zijn. Voetbalclubs uit Spanje, Duitsland en Engeland lopen voorop, wij niet.”

Gevraagd naar een bepalend verbeterpunt voor zijn ploeg noemt Ten Hag de omschakeling. En dan niet alleen als de ploeg de bal kwijtraakt, maar juist ook bij het veroveren van de bal. “In het huidige internationale voetbal is dat steeds meer een cruciaal element geworden. Daar moeten we mee bezig zijn. Ik vond bij Ajax vaak: bal winnen is balbezit spelen.”

De Hollanditis, noemt Ten Hag dat euvel. “Ook bij FC Utrecht maakte ik het mee. Als we de bal wonnen, om dan een beetje achterin rond te gaan spelen. Van centrale verdediger naar centrale verdediger. Volgens mij is er geen land ter wereld waarin centrale verdedigers zo vaak de bal naar elkaar spelen. Dan wordt balbezit het doel, in plaats van een middel.”

De trainer gaat met dit punt zeker aan de slag. “Als de verdediging van de tegenstander open ligt na balverlies, moet je dat herkennen en direct vooruit spelen. Het zijn vaak de momenten dat je kunt scoren. Vooral voor Ajax, tegen gesloten defensies. Natuurlijk kan het niet altijd. Als de tegenstander goed staat en de restverdediging op orde heeft, dan moet je op balbezit spelen. Maar als ze niet goed staan, kun je daarvan profiteren en de tegenstander pijn doen. Met oefenvormen moet je dat veranderen, het erin slijpen.”

Het volledige verhaal met Ten Hag lees je in Voetbal International, al beschikbaar achter de betaalmuur van Blendle.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >