Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Supporterscollectief wil sneller gastvrije ontvangst uitfans

Alle uitvakken zijn inmiddels leeg en dat is een goed moment om terug te blikken. Uitfans houden ieder seizoen opnieuw de gemoederen bezig, maar ook dit jaar ging het beter met de vervoersregelingen. Toch kraakt Supporterscollectief Nederland ook een kritische noot.

30 mei 2018 - 16:13
UsershyraDesktopajax_dataimages68582b93901bc187ba263242ceacbe56_normal
Bij Excelsior loop je van en naar een veredelde bushalte. © De Brouwer

Volle uitvakken ten spijt, de vervoersregelingen komen soms bijzonder moeizaam tot stand. Wij als Ajacieden weten er alles van. Er ligt echter een beleidsplan waarin wordt gesteld dat toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal in 2020 al realiteit moet zijn.

Een mooie doelstelling die door allerlei partijen is uitgesproken, maar dan moet er wel haast gemaakt worden. Supporterscollectief Nederland becijferde dat het aantal volledig vrij te bezoeken duels afgelopen seizoen slechts steeg van 19 naar 20 procent.

De spectaculaire ontwikkelingen van een seizoen eerder vlakken hiermee af, al is het nog steeds goed te zien dat het aantal buscombi’s daalde en er ook minder autocombi’s zijn met een omwisselpunt onderweg. Rond bijna de helft van de duels gaat het nu als volgt: per auto of bus naar het stadion en dan daar omwisselen.

Een stap in de goede richting, maar het kan beter. Supporterscollectief Nederland roept gemeenten dan ook op haast te maken met de doelstelling om uitfans gastvrij welkom te heten. Er gelden nu nog restricties rondom 80 procent van de eredivisieduels, maar die zijn lang niet altijd nodig.

Wij gaan hier nu niet lopen beweren dat het volgend seizoen allemaal anders wordt voor Ajacieden die hun club graag achterna reizen, hoe fijn dat ook zou zijn ondanks de vaak gebrekkige infrastructuur, maar het zou fijn zijn als er opnieuw stappen in de juiste richting worden gezet. Denk aan met de auto naar het potje tegen FC Groningen.

Overigens waren er afgelopen seizoen bij een wedstrijd in de eredivisie gemiddeld 362 uitsupporters aanwezig. Geen record, dat staat op 365 gemiddeld, maar nog altijd mooie aantallen. We zijn benieuwd hoe dit volgend seizoen wordt, aangezien er als gevolg van degradaties diverse grote uitvakken uit de eredivisie verdwijnen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >