Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Johan Cruijffplein heet voorlopig nog Stadionplein

Het Stadionplein blijft voorlopig ‘gewoon’ het Stadionplein en wordt dus niet het Johan Cruijffplein. Of nog niet, althans. Het oude college laat de beslissing over het al dan niet wijzigen van de naam over aan het nieuwe college, dat woensdag aantreedt.

29 mei 2018 - 13:20
UsershyraDesktopajax_dataimages1fe031fd88a858140073496316ac2d4c_normal
De naamswijziging van het Stadionplein draait uit op een aardige soap... © Pro Shots

Het idee om van het Stadionplein, nabij het Olympisch Stadion, het Johan Cruijffplein te maken, leverde veel weerstand op onder de buurtbewoners. Het heeft er onder meer mee te maken dat dit zonder inspraak is gebeurd.

Tijdens het hele proces van de naamswijziging zijn nogal wat fouten gemaakt. Het advies van stadsdeel Zuid om het plein naar Cruijff te vernoemen, was gebaseerd op verkeerde aannames en ook de naamgevingscommissie oordeelde negatief.

De naam Stadionplein verwijst helemaal niet naar het Olympisch Stadion, maar naar het Nederlandsch Sportpark. Dit was van 1914 tot en met de Olympische Spelen van 1928 het nationale stadion. Dit sportpark was ontworpen door Harry Elte, die de oorlog niet overleefde.

Dit alles bij elkaar opgeteld – inclusief de vraag hoe innig de band was tussen Cruijff en het plein – zorgde voor veel onvrede onder de buurtbewoners, die dus voorlopig op het Stadionplein blijven wonen.

Het nieuwe stadsbestuur gaat zich nu met alle wijsheid buigen over de kwestie. Wanneer er meer duidelijkheid komt, durven we niet te voorspellen. Het moment dat de Amsterdam Arena ook officieel Johan Cruijff Arena gaat heten, nadert gelukkig met rasse schreden. Aan het begin van seizoen 2018/2019 is het zo ver.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >