Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zeven opvallende zaken bij broeierige Ajax - VVV

Ajax heeft zich na de zeperd in Eindhoven hersteld met een moeizame zege op VVV Venlo: 4-1. Zeven zaken die ons opvielen tijdens een broeierig avondje in de matig bezette Johan Cruijff Arena.

19 april 2018 - 22:38
UsershyraDesktopajax_dataimagesa3036dd303b843dc57cc12d136b0e33d_normal
Een Ajaxtrio dat mag terugkijken op een geslaagde wedstrijd. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Johan Cruijff Arena staat achter Ziyech
Hakim Ziyech was ook tegen VVV weer de meest besproken Ajacied op het veld. De Marokkaanse WK-ganger kreeg in de beginfase van een kleine groep een fluitconcert en een spreekkoor naar zijn hoofd geslingerd, maar die wanklanken werden al snel overstemd door de overige Ajacieden in de matig gevulde Johan Cruijff Arena. De middenvelder speelde een goede wedstrijd. Ziyech stond zelf aan de basis van een fraaie aanval die hij zelf had moeten afronden. Zijn gekrulde trap scheerde echter langs de verkeerde kant van de paal.

Daarnaast strooide de Ajacied als vanoud met enkele fraaie passes en bediende ploeggenoot Noussai Mazraoui voor rust tweemaal op maat zonder resultaat. Klaas-Jan Huntelaar kreeg vlak na rust een opgelegde kans van Ziyech, maar faalde oog in oog met Unnerstall, terwijl Ziyech met een dieptepass op Neres wel weer aan de basis stond van de 3-1 door Huntelaar. Het slotakkoord was ook voor Ajax’ uitblinker. Ziyech soleerde zichzelf naar de fraaie 4-1 en was met een schot voorlangs een minuut later dichtbij de 5-1.

Lege stoeltjes
Op papier was Ajax - VVV al wekenlang uitverkocht. Met 30295 Ajacieden die daadwerkelijk door de stadionpoorten wandelden, kunnen we gerust stellen dat dit de slechts bezochte thuiswedstrijd van dit seizoen was. Dat zal voor een groot deel te maken hebben met de matige sportieve resultaten en we sluiten ook niet uit dat menig Ajacied deze broeierige avond de voorkeur gaf aan de eigen tuinbarbecue.

Basisdebuut Mazraoui, officiële debuut Ekkelenkamp
Noussair Mazraoui kreeg in 2018 al vijf keer speelminuten als invaller, maar debuteerde tegen de Venlonaren als basisspeler. De Marokkaan, spelend vanaf het linker middenveld, speelde een goede wedstrijd en kreeg met een kopbal en afstandsschot zelfs twee goede kansen om de score te openen. Ook na rust was Mazraoui een paar keer dichtbij zijn eerste treffer in Ajax 1. Kortom: een veelbelovend optreden met het oog op volgend seizoen. Mazraoui maakte een kleine tien minuten voor tijd plaats voor Jurgen Ekkelenkamp, die daarmee zijn officiële debuut maakte.

Het stiftje van Donny
Een luttele tel, langer duurde het niet. Maar Donny van de Beek besloot intuïtief om de bal in de veertiende minuut over de sowieso al boomlange doelman Lars Unnerstall te stiften. Dat deed de middenvelder op een manier die deed terugdenken aan de tijd dat Dennis Bergkamp de Ajacieden in de jaren negentig nog geregeld in vervoering bracht met zijn voeten. Helaas voor Van de Beek belandde de bal op het dak van het doel.  

Blessure Veltman
Ja, het is al met al een seizoen om snel te vergeten. Er blijft Ajax dit seizoen maar weinig bespaard. Na de gemiste strafschop van Lasse Schöne in de openingsfase viel aanvoerder Joël Veltman na een half uur spelen uit met een ogenschijnlijk zware knieblessure na een duel met spits Ralf Seuntjens. Veltman verliet het veld na een behandeling van vijf minuten per brancard onder applaus van de aanwezige Ajacieden.

Ajax begint in 3-4-3
Ajax begon tegen VVV zoals het in Eindhoven tactisch eindigde: 3-4-3. De driemansdefensie (Veltman-De Ligt-Wöber), een middenveld (Ziyech, Schöne-Van de Beek-Mazraoui) en de vertrouwde voorhoede (Kluivert-Huntelaar-Neres). Voor rust oogde het spel allemaal wat onwennig. Ajax was de bovenliggende partij, maar de eerste serieuze , maar na rust zette Ajax de Limburgse opponent vast op eigen helft en kreeg het in het openingskwartier richting de F-side al meerdere opgelegde kansen, eer Huntelaar na een uur spelen de bevrijdende 3-1 produceerde op aangeven van Neres.  

Steun voor de langezijderenner
De vaste bezoekers kennen hem wel; Gerard, de langezijderenner die al jarenlang als het even tegenzit met een vlag van Noord naar Zuid rent. Na de 3-1 van Huntelaar kreeg de Ajacied op deze warme avond echter bijval van twee jongere Ajacieden die op voorspraak van Gerard ook enkele sprintjes trokken met de vlag. Het oogde allemaal vermakelijk. Grote vraag: waren we hier getuige van een historische overdracht? Of was dit gewoon een spontaan moment van drie Ajacieden die deze zomerse avond wel wat extra lucht konden gebruiken?    

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >