Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag: 'Jongelingen beseffen niet altijd waar het om gaat'

Erik ten Hag was na de 3-0-zeperd in Eindhoven duidelijk in zijn analyse. Ajax beschikt over veel jonge spelers die niet altijd beseffen waarom het gaat. “Dat is vandaag pijnlijk duidelijk geworden.”

15 april 2018 - 20:01
UsershyraDesktopajax_dataimages62623557b0b755685440ddb5d34c5de7_normal
Het Ajax van Ten Hag ondergaat in Eindhoven een vernedering... © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Terwijl zijn spelers in de bus wachtten om zo snel mogelijk terug te keren naar Amsterdam, oordeelde Ten Hag na de topper tegen PSV hard over zijn selectie. De trainer sprak over naïef verdedigen, onvolwassenheid en het terugkerende probleem om gemaakte afspraken en taken goed uit te voeren, een analyse die Donny van de Beek ook al in Groningen openbaarde.

“Dat heeft ook te maken met inzicht. Het zien. Maar ook met verantwoordelijkheid nemen voor je eigen taak. Zeker in het defensieve is het zwart-wit. Daar laten we dingen gebeuren waarbij spelers verzaken. Dat gaat niet. Een team moet elkaar daarop aanspreken en corrigeren. Anders kun je geen kampioenschap winnen,” aldus de trainer tegenover Ajax Life.

De hoofdtrainer feliciteerde de kersvers landskampioen met pijn in zijn buik. “Dit wil je niet meemaken. Na Vitesse-uit zei ik al dat we heel vaardige en talentvolle spelers hebben, maar dat er in het voetbal ook andere elementen komen kijken. Mentaal. Dit jaar is gebleken dat PSV daar verder in is. Meer overlevingsdrang, de wil om te willen winnen, een betere teamspirit, gedisciplineerder. Met name aan die facetten zullen we moeten gaan werken.”

Dit is geen verbeteringsproces dat Ten Hag even snel naar zijn hand verwacht te zetten. “Zoiets kost tijd. Vaak moet je eerst een nederlaag slikken om daar van te leren. Het is mijn taak als coach om aan die knoppen te draaien. Dat gaat om instelling en mentaliteit. Ik heb het niet over de intenties en goede bedoelingen of dat spelers niet hard willen werken. Maar voetbal is willen overleven. Een moment kan in topvoetbal alles veranderen, maar wij speelden te vrijblijvend, passief en plichtmatig.”

Ten Hag vreest het nieuwe seizoen niet. “Dit is mijn analyse en daarmee moeten we aan de slag. Na Vitesse-uit hebben we het een aantal weken aardig opgepakt. Nu, in een topwedstrijd, zag ik goede intenties maar moesten we zelf geconfronteerd worden en ervaren. We hebben veel jonge spelers die nog niet altijd het besef hebben waar het om gaat. Dat is vandaag pijnlijk duidelijk geworden.”

Over de wedstrijd was Ten Hag kort. “Ondanks alle goede bedoelingen zijn we op momenten afgetroefd. Voetbal is een resultaatsport. Ik vond het naïef hoe wij de goals toelieten. De eerste uit een inworp, de tweede uit een spelverplaatsing. Spelers voerden hun taak niet uit, waren ongedisciplineerd. Dat zijn de eerste twee goals in een notendop. We waren gelijkwaardig tot de 1-0. Daarna kregen we met Klaas Jan nog een kans op de gelijkmaker. Maar waren vandaag niet volwassen genoeg.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >