Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

25 jaar SV Ajax: ‘Teleurstelling mag je laten horen’

Supportersvereniging Ajax bestaat dit seizoen 25 jaar. Een mooi moment om terug te blikken op onze eigen levensloop. Vijf jaar geleden spraken we voor Ajax Life met Louis Van Gaal over zijn kijk op SV Ajax.

18 april 2018 - 10:59
UsershyraDesktopajax_dataimagescad197e4a2329ab5384b8b726edd4ba2_normal
Aanvankelijk had Van Gaal helemaal niets met het Ajaxpubliek © Archief Ajax

De Supportersvereniging Ajax kende een ongekende groei in de succesvolle jaren onder erelid Louis van Gaal. Ajax veroverde de wereld en de supportersvereniging profiteerde mee. Sindsdien is er wel het een en ander veranderd.

Louis van Gaal debuteerde als hoofdtrainer op 18 september 1991 met een uitzege op het Zweedse Örebro SK (0-1). Het bleek een rumoerig debuutseizoen. “Aanvankelijk had ik helemaal niets met het Ajaxpubliek. De eerste zes maanden was er veel onvrede over het bestuur,” aldus Van Gaal.

De betere relatie tussen supporters en Van Gaal ontstond in Turijn, toen Ajax goede zaken deed door de heenwedstrijd in de Uefa-Cupfinale met 2-2 gelijk te spelen tegen Torino. De meegereisde fans bleven nog even in het uitvak en zorgden voor een schitterend eerbetoon aan hun spelers. “Toen ik dat hoorde, stuurde ik de spelers na het douchen terug naar het uitvak. Zelf ging ik er met Gerard van der Lem en Bobby Haarms ook heen. Een moment dat ik nooit zal vergeten.”

'Gericht één speler uitfluiten gaat in mijn ogen te ver.'

Een week voor de return van die finale, werd de Supportersvereniging Ajax opgericht. “Om de fans te kalmeren en voortaan beter met hen te kunnen communiceren,” luidt Van Gaals visie. Het verdere verloop is bekend: het Ajax van Van Gaal veroverde de wereld, won alles wat er te winnen viel en de supportersvereniging groeide net zo snel mee.

Terugkijkend op de laatste seizoenen begrijpt Van Gaal dat de supportersvereniging en Ajax wat verder uit elkaar zijn komen te staan. SV Ajax is er volgens hem om een kritisch geluid aan de club kenbaar te maken. “De supportersvereniging moet niet alleen evenementen organiseren, maar ook discussieavonden waar je als supporter je kritiek kwijt kan.”

Kritiek in het stadion vindt Van Gaal er ook bij horen, evenals een fluitconcert bij het rustsignaal. “Supporter ben je in goede en slechte tijden. Je mag je teleurstelling laten horen, ook als je het spel niet geweldig vindt. Maar gericht één speler uitfluiten gaat in mijn ogen te ver.”

Opvallend is dat in het interview met Van Gaal, wat vijf jaar geleden plaats vond, veel onderwerpen aan bod komen die nog steeds bij de club spelen (kritiek op het bestuur, fluitconcerten). In die zin is Ajax dus nog niet zo veel veranderd.

Jouw Ajaxmoment
Zonder onze leden is onze vereniging niks waard. Wij willen heel graag dat jullie je mooiste momenten uit 25 jaar Ajax als supporter met ons delen. Dat mag in geschrift, met foto’s, video’s - de keuze is aan jullie. Met die Ajaxherinneringen gaan wij dan aan de slag, om iets moois te maken dat past bij dit mooie jubileumjaar. Bijdrages kunnen het hele seizoen naar redactie@svajax.nl.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >