Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zes zaken die ons opvielen bij Vitesse - Ajax

Ajax heeft een dure punten verspeeld in Arnhem. Door een 3-2-nederlaag tegen Vitesse bedraagt de achterstand op PSV inmiddels tien punten en hijgt AZ de Amsterdammers inmiddels in de nek. Dit viel ons nog meer op.

04 maart 2018 - 15:21
UsershyraDesktopajax_dataimagesef27a8c34407116753519a6bb74abb3b_normal
Miscommunicatie tussen Onana en Ziyech resulteert in de beslissende 3-1. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Siem nog niet subliem in de spits
Een trainer van Ajax vaart zijn eigen koers. Het vertrouwen van Erik ten Hag in Siem de Jong als spits strookte niet met menig poll waar stemmers kozen voor de Colombiaan Mateo Cassierra. Ajax' hoofdtrainer liet in Arnhem weten dat hij in de punt van de aanval voor de Nederlander koos, omdat De Jong ‘weet hoe het is om een kampioensrace te spelen.’ De aanvaller had Ajax al na drie minuten op voorsprong kunnen zetten, maar kreeg de bal na een vrije trap van Lasse Schöne niet goed op zijn slof. De Jong speelde na de rust iets minder onzichtbaar, maar maakte vlak voor tijd wel de aansluitingstreffer: 3-2.

Basisplaats Wöber met een bijsmaak
Een enkelblessure hield Max Wöber wekenlang aan de kant en een enkelblessure bij Frenkie de Jong resulteerde in de eerste basisplaats voor de Oostenrijker sinds de thuiswedstrijd tegen Excelsior (14 december). Wöber behoorde zeker niet tot de slechtste Ajacieden, maar is natuurlijk geen Frenkie de Jong. Zo beperkte hij het indribbelen, maar bediende rechtsbuiten David Neres op maat met enkele strakke crosspasses. Na rust ging Wöber echter opzichtig in de fout en verspeelde de bal aan de rappe Bryan Linssen die de eventuele titelaspiraties aan flarden schoot: 2-0. Het bleek de laatste actie van de Oostenrijker, die daarna voor Mateo Cassierra gewisseld werd.

Stug, maar wel met meer gif en agressie
In aanloop naar de wedstrijd sprak Ten Hag vol lof over Arnhemmers. Een stugge ploeg, met een goede organisatie die weinig weggeeft. Omdat de Arnhemmers ook veel feller en agressiever speelde en het gif toonden wat bij veel Ajacieden leek te ontbreken, werd Vitesse-uit voor de Ajacieden ook een pijnlijke wedstrijd. Door het eigen puntengemors en het efficiënte spel van PSV moeten de Ajacieden na dit weekend vooral naar AZ gaan kijken om de tweede plek veilig te stellen.

Ergernis en hilariteit op de tribunes
Pas twee minuten voor het rustsignaal lieten de meegereisde Ajacieden vanuit het uitvak luid en duidelijk horen klaar te zijn met het breiwerk vanuit de Amsterdamse defensie. Het welbekende ‘voetballen!, voetballen!’, daalde op de ploeg neer. Het thuispubliek strooide nog wat extra zout in de gapende Ajaxwond met het weinig originele ‘helemaal niets in Amsterdam!’ tot ‘ze worden weer geen kampioen’.

De (bijna) Gouden Wissel
De Ajaxstaf greep direct na de tweede treffer van Vitesse in. Justin Kluivert en Maximilian Wöber maakten plaats voor Amin Younes en Mateo Cassierra. Laatstgenoemde scoorde vervolgens uit zijn eerste balcontact door een corner van Hakim Ziyech welgemikt in te knikken in de verre hoek. Nauwelijks een minuut later soleerde Younes zich door de defensie, maar zijn poging belandde op de buitenkant van de paal. Beide invallers toonden een frisheid en gretigheid die stof tot nadenken gaf met het oog op de komende wedstrijden.

Miscommunicatie in de achterhoede
Vitesse zette Ajax in de opbouw goed onder druk. Daarmee hadden de Ajacieden het lastig. Zag de defensie er bij de 2-0 al beroerd uit, de derde Arnhemse treffer was voor het oog nog pijnlijker. Een door Andre Onana half verwerkte doelpoging viel precies tussen de Ajaxgoalie en Hakim Ziyech. Daarbij liet de Marokkaan zich kinderlijk eenvoudig aftroeven door Bryan Linssen die uit de rug van Ziyech kwam en met de 3-1 de angel uit de wedstrijd haalde. Typerend was de verwijtende discussie tussen Onana en Ziyech na de tegentreffer. Onana had zelf moeten komen, terwijl Ziyech graag gecoacht wil worden als er een speler in zijn rug zit.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >