Vier zaken die ons opvielen bij Sparta - Ajax

Het jarige Ajax had na rust geen kind aan een matig Sparta en trakteerde de 650 meegereisde Ajacieden op een ruime 5-2-zege. Vier zaken die ons verder opvielen op een koud Kasteel.

18 maart 2018 - 15:23
UsershyraDesktopajax_dataimagesac590eff5cf17d323a42630f199edfb8_normal
Ajax liep na rust dankzij Kluivert uit naar een snelle en beslissende voorsprong. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Ajax trakteert nu wél meteen na rust
In de voorlaatste wedstrijd tegen sc Heerenveen creëerde Ajax in het eerste kwartier na rust een handvol kansen waar alleen Nicolas Tagliafico van profiteerde en daarna bleef het nog lang spannend. Op Spangen kwam Ajax opnieuw opvallend feller en dreigender voor de dag na de tussentijdse  kleedkamersessie met Erik ten Hag. Maar ditmaal gebruikten de spelers de kansen wel om het duel vroegtijdig op slot te gooien. Na missers van Justin Kluivert en Hakim Ziyech liep de ploeg via Lasse Schöne, Kluivert en Ziyech uit naar een comfortabele 4-1-voorsprong.

Kluivert draait een uur warm voor Oranje
Ten Hag hoopte dat de uitverkiezing van Kluivert voor het Nederlands elftal als een stimulans zou werken richting Sparta-uit. De aanvaller behoorde in Rotterdam inderdaad tot de betere Ajacieden en stond na rust aan de basis van de verjaardagoverwinning. Zo dribbelde de achttienjarige aanvaller zich naar de vrije trap die Schöne vervolgens fabelachtig inschoot en tikte Kluivert op aangeven van Donny van de Beek de beslissende 1-3 van dichtbij binnen. Toen de drie punten na ruim een uur binnen waren, leek ook Kluivert wat gas terug te nemen en kwam hij minder vaak dreigend voor het doel.

Oostenrijkse luchtmacht ontmantelt Kramer
Als Michiel Kramer tegen Ajax speelt, gebeurt er altijd wel wat. Zo deelde de lange aanvaller in de achtste minuut al een tikkie aan Matthijs de Ligt uit. Dat bleek voor Max Wöber een signaal er in zijn luchtduels met de Sparta-spits ook een extra schepje bovenop te doen. Zo zagen we Kramer al voor rust vier keer kennismaken met de eenkoppige Oostenrijkse luchtbrigade. Scheidsrechter Dennis Higler vond het drie keer prima, maar floot de vierde keer wel. Overigens scoorde Kramer en ‘vierde’ dat met een saluut voor de 650 meegereisde Ajacieden. Na rust wapperde Kramer nog eenmaal tegen een Ajaxhoofd. In dit geval dat van Schöne, wat ook weer een opstootje opleverde.

Stuivertje wisselen op de rechtsbackpositie
Ten Hag begon zoals verwacht met Rasmus Kristensen op de rechtsbackpositie en hield in het centrum vast aan het duo De Ligt/Wöber. Kortom, voor Joël Veltman restte niets anders dan de bank. De geplaagde verdediger werd in Rotterdam overigens veelvuldig toegezongen door de Ajaxsupporters en kreeg ook applaus tijdens zijn warming-up.
Kristensen speelde een gemiddelde wedstrijd. Hij deed verdedigend zijn werk en bereikte enkele malen de achterlijn. De Deen speelde nog zo’n veertig minuten met een gele kaart op zak, alvorens Ten Hag hem wisselde voor Veltman op het moment dat de wedstrijd al lang en breed gespeeld was.