Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Sparta - Ajax

En dan verliest PSV opeens met 5-0. Terwijl Ajax een dag later wint. Nog zeven wedstrijden spelen, nog zeven punten overbruggen. Elke wedstrijd een punt dan maar. Het begin van Ajax’ heroïsche inhaalrace begint zondag. Daarom drie dingen die je moet weten over het treffen met Sparta.

17 maart 2018 - 14:48
UsershyraDesktopajax_dataimagesd96400a645399d3496d570dd542856e0_normal
Eerder dit seizoen won Ajax gemakkelijk met 4-0. © Pro Shots

Verjaardagsfeestje (?)
Ajax bestaat zondag 118 jaar. Reden voor een feestje, maar dan moet er wel gewonnen worden in Rotterdam. De laatste drie verjaardagsduels leverden een overwinning op, al is dat natuurlijk geen garantie voor de toekomst.

Sparta steekt namelijk in goede vorm. De club wist de afgelopen twee wedstrijden te winnen. In het tijdperk Dick Advocaat werden zelfs tien punten gepakt, slechts een punt minder dan in de gehele eerste seizoenshelft.

Historisch aan elkaar gewaagd
Naast recente vorm kan Sparta ook bouwen op de historie van deze confrontatie. Op Het Kasteel doen de ploegen namelijk weinig voor elkaar onder. Sparta won 18 edities, Ajax 22. Dit terwijl Sparta in de (bijna) 118-jarige geschiedenis van Ajax maar liefst 259 Amsterdamse goals moest slikken. Alleen tegen Willem II (269) trof Ajax vaker doel. 

Zondag zal de neutrale toeschouwer vooral uitkijken naar de spelhervattingen. Er mag namelijk vuurwerk verwacht worden. Sparta scoorde in 2018 namelijk meer goals uit hoekschoppen dan alle andere Eredivisieploegen (4).

Dit staat in schril contrast met de prestaties rondom vrije trappen. Sparta kreeg zes goals uit vrije trappen tegen, waarmee het op dat vlak koploper is. Ajax scoort juist de meeste vrije trappen in de Eredivisie. Niet minder dan zeven stuks.

Zwaar programma
Als er wordt gekeken naar vorig jaar, heeft Ajax alleen zondag nog een makkie. Na de wedstrijd in Rotterdam wachten er namelijk nog uitwedstrijden bij FC Groningen, PSV en Excelsior, confrontaties die Ajax in het seizoen onder Peter Bosz niet wist te winnen. Van PSV werd verloren, bij Groningen en Excelsior werden de punten verdeeld. 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >