Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Spel Ajax levert slechts 20 minuten kansen op

Ajax heeft zichzelf tegen ADO Den Haag (0-0) een lelijke dienst bewezen. Er liep al niemand juichend over De Toekomst en nu zijn de handen zelfs diep weggestopt in zakken, want de achterstand op PSV groeide weer tot zeven punten.

26 februari 2018 - 15:07
UsershyraDesktopajax_dataimages1d6e701db954dce08b25631d4149fd7c_normal

Door Kevin Van Nunen

Het was de bedoeling dat Ajax de druk op koploper PSV serieus zou opvoeren, maar in plaats daarvan zorgde de uitslag in de Johan Cruijff Arena alleen voor meer motivatie. Het kan zomaar gebeuren dat Ajax alweer voor de vierde keer op rij zonder landstitel blijft.

Dat is pijnlijk, vooral als je bedenkt dat het puntenverlies tegen ADO onnodig was. Er werd niet heel goed gespeeld, dat geven we direct toe, maar als er 3-0 op het scorebord had gestaan, had in feite niemand er iets van kunnen zeggen.

Het lukte alleen maar niet om doelman Robert Zwinkels te passeren. Althans, dat is in ieder geval het beeld dat blijft hangen. Maar misschien schoot Ajax zelf ook wel gewoon tekort. De meeste kansen zagen we immers pas tijdens de slotfase.

Dankzij onze partner @11tegen11 blikken we op een alternatieve manier terug.

xG-plot en pitch plot
Het goede nieuws is dat Ajax tegen ADO slechts een kansje weggaf, het slechte nieuws is dat het er zelf niet toe in staat was om te scoren. Eventjes leek het een leuke middag te worden en als die voorzet van Justin Kluivert op maat was geweest, liepen we nu misschien wel de polonaise, maar de voorzet was niet op maat en we zitten stil.

We zagen kort daarna ook nog een schot van de naar binnen gedribbelde Kluivert, maar daarna was het gedaan met de aanvalsdrift van Ajax. ADO kreeg in de gaten dat er wel erg veel ruimte achter zijn verdediging lag en nam de nodige maatregelen, waar de Ajacieden niet tegenop konden.

Het tempo van de wedstrijd was hiervoor veel te laag. Je ziet het ook aan de lijn die de xG-waarde uitdrukt. Ajax kreeg amper nog een serieuze mogelijkheid Pas na een uurtje spelen zien we het plot een sprongetje maken, ter indicatie dat Ajax toen weer eens een kans kreeg.

In de tussentijd gebeurde er niet zo veel. Het sfeertje in de Johan Cruijff Arena was mat, er werd wat zielloos gevoetbald en het leverde al helemaal niets op. Pas na 70 minuten kwam Ajax een beetje los, maar toen voetbalde het niet meer alleen tegen ADO maar ook tegen de klok en zichzelf.

Ergens was er wel hoop dat het goed zou komen, maar ergens voelde je het ook door je vingers glippen. Je komt gewoon niet iedere thuiswedstrijd weg met een ondermaatse prestatie. Maar wat als Siem raak had gekopt, wat als Neres de keeper had weten te verschalken, wat als de rebound aan Tagliafico was besteed?

Als, als, als. Op basis van de bij elkaar gevoetbalde kansen wint Ajax in 93 procent van de gevallen een soortgelijke wedstrijd, maar dit keer dus niet. De timing had niet slechter gekund.

Passmaps
Laten we de passmap van Ajax er eens bij pakken. Wat valt ons dit keer op? We zien een blok van vijf man voorin nogal diep en compact staan, wat ruimte bood aan de backs om mee naar voren te komen. Dat gebeurde ook wel, het leverde alleen niet zo veel op.

De output van het vijftal voorin viel nogal tegen en de backs slaagden er niet in om dit te compenseren. Kluivert en Neres wisten amper een medespeler in het spel te betrekken, laat staan gevaar te stichten. Het is geen toeval dat ze na rust eventjes van flank wisselden en dat Younes in de ploeg werd gebracht.

En Van de Beek speelde weer vrij onzichtbaar. Dat is jammer, omdat van hem wordt verwacht dat hij de aanvallers ondersteunt. Donny kan prima gevaar stichten, maar je verwacht soms ook dat hij zich meer met het spel bemoeit. Alleen op de goede plek staan is niet voldoende, al is het maar omdat je niet iedere week op de goede plek kunt staan.

Wat ook opvalt is dat de stip van Ziyech stukken groter is dan van zijn medespelers. De verklaring is simpel. De spelmaker noteerde verreweg de meeste balcontacten van alle spelers: 126. Helaas verspeelde hij ook maar liefst 47 keer de bal. Dit is een gemiddelde van om de minuut balverlies, ongekend veel!

Als je daar nog veel sleutelpasses tegenover kunt zetten, wordt het alweer een ander verhaal. Maar het meeste gevaar leek tijdens Ajax - ADO toch echt te ontstaan als Frenkie kwam ingedribbeld van achteruit. Mannetje passeren, aan de wandel en proberen om de defensie dankzij vlot spel uit elkaar te spelen.

Dat lukte de ene keer beter dan de andere keer, maar als Ziyech aan de bal kwam, ging het vaak allemaal wat stroperiger. Daardoor wordt het alleen maar moeilijker om een aanval voort te zetten, want Ziyech speelde vrij ver vooruit en met allerlei verdedigers van ADO om je heen, was het een lastige klus om de bal bij een medespeler te bezorgen.

Hoe goed Ajax ook voetbalde tegen PEC Zwolle, laten we niet vergeten dat de thuisclub probeerde mee te doen. ADO koos ervoor om in te zakken en dat is een tactiek waarmee je Ajax nog altijd serieus pijn kunt doen. Dat is gebleken, want het spel was een stuk stroperiger dan vorige week en ook al waren er goede kansen, ADO bleef op de been.

 

Zone 14
Het verschil in spelbeeld tussen PEC-uit en ADO-thuis blijkt ook uit Zone 14. Het lukte Ajax tegen PEC om in deze zone van het veld vooruit te spelen, maar tegen ADO zien we toch vooral uitwijkmanoeuvres naar de zijkant.

We zien wel een paar ballen die vooruit werden gespeeld, maar niet verder kwamen dan randje zestien. Grote kans dat er tegen die tijd wel een verdediger in de weg stond. Maar een keer werd een passje echt richting doel gegeven, maar die kwam helaas niet aan.

De ballen gespeeld vanuit Zone 14 die wel bij Ajax in de ploeg bleven, gingen meestal rechtsaf. En een enkele keer linksaf. Maar dus niet vooruit.

En dan kan Zone 14 wel de plek op het veld staan van waaruit je het meest gevaar kunt creëren, een belangrijk voorwaarde is en blijft dat je vooruit voetbalt. Het is in die zin jammer dat er een beetje vertekend beeld ontstaat, omdat 7 van de 11 aangekomen passes in de zestien op zich best een goede statistiek is.

Omgekeerd hoefde Ajax van ADO weinig te duchten, al slaagde de tegenstander er wel in om betere cijfers in Zone 14 te scoren dan PEC vorige week. Het vertelt ons eens te meer dat de defensieve stabiliteit terug lijkt, maar dat er aanvallend nog flink gesleuteld moet worden.

 

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >