Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

SV Ajax Ledenpanel: ‘Vraag supporters een verslag te maken’

Ajacieden, we moeten door! We hebben alweer het derde SV Ajax Ledenpanel achter de rug. Deze keer gaven onze volwassen leden hun mening over ajaxlife.nl en dus de inhoud van onze website.

23 februari 2018 - 15:39
UsershyraDesktopajax_dataimages89b00b19e2e77df40083fad10c5e9d74_normal
Online dingen verbeteren met jullie hulp; altijd goed. © De Brouwer
We zijn altijd nieuwsgierig naar de mening van onze achterban. In dit geval nog eens extra, want we zijn bezig te kijken hoe SV Ajax de online omgeving beter kan maken, voor leden en voor andere  geïnteresseerde Ajaxsupporters.   
 
Eerste opvallende feitje: één op de vijf leden weet niet dat ajaxlife.nl van Supportersvereniging Ajax is. Dat is voor ons opmerkelijk en daardoor zeker iets waar we wat mee moeten én kunnen. We hebben er niet expliciet naar gevraagd, maar het webadres (ajaxlife.nl) maakt dat je niet meteen aan Supportersvereniging Ajax denkt. Iets om rekening mee te houden! Deze krant Ajax Life en ajaxlife.nl hebben ondertussen een aardige naam opgebouwd. Dat is prima, als we ook de afzender Supportersvereniging Ajax letterlijk in het oog houden.
Onderscheid van belang
Dat leden over het algemeen erg tevreden zijn over de content op ajaxlife.nl, nemen we als compliment aan. Dat is fijn. Waar we meer van kunnen leren, is het feit dat een kleine minderheid (5 procent) de inhoud van de site als onvoldoende beoordeelt. Deze leden geven aan dat de content niet onderscheidend genoeg is ten opzichte van andere voetbal- en Ajaxwebsites. Dat is voor onze redactie best belangrijk, want we willen juist als supportersvereniging een eigen toon en benadering van berichtgeving rond Ajax hebben. Dat kan dus altijd beter.
 
Als de leden mogen kiezen welke inhoud op ajaxlife.nl te zien is, heeft ‘het laatste nieuws over de club Ajax’ de voorkeur. We hebben een lijst voorgelegd van 19 thema’s en onderwerpen. De top 5 lichten we hier uit:
 
1. Het laatste nieuws over de club Ajax
2. Informatie over kaartverkoop en vervoer
3. Achtergronden: de ontwikkelingen bij Ajax
4. Interviews (met spelers, coaches, directie van Ajax)
5. Het laatste nieuws over de supportersvereniging
 
Het wel en we van de club
Voor SV Ajax is de top 5 duidelijk: Ajaxsupporters willen zo snel en zo goed mogelijk geïnformeerd worden over het wel en wee van hun club. Waar we dan wel over moeten nadenken: een andere wens van leden en dus Ajaxsupporters is dat ze graag onderscheidende content willen hebben op ajaxlife.nl, als je deze site vergelijkt met andere voetbal- en Ajaxwebsites. Nu gaan deze sites juist vaak over de laatste nieuwtjes (en roddels) rond de club Ajax. 
 
Het is aan ons een goede mix te gaan verzinnen van eigen (en dus onderscheidende) berichten en nieuws, zonder dat het overal al op andere online platformen te lezen is. En dat dan vanuit onze officiële status als Supportersvereniging Ajax, waardoor we af en toe toegang hebben tot de spelers en de persfaciliteiten van de club. Dat is best een unieke positie.
 
Service, helpen, informeren
Op plek 2 in de top 5 staat ‘Informatie over kaartverkoop en vervoer’. Voor een deel van de leden is dat logischerwijs belangrijke informatie, die valt onder de noemer ‘service’.  De vereniging is er juist om supporters te helpen en te informeren, bijvoorbeeld als het gaat om stadionbezoek (Johan Cruijff Arena) of de mooie tripjes naar uitduels. Goed dat de leden nog eens bevestigen dat goede info over wedstrijden van belang is.
 
Exclusief, extraatjes
Het is een positief teken dat een meerderheid (62 procent) van de leden de krant Ajax Life en ajaxlife.nl een goede aanvulling op elkaar vinden. De redactie probeert zoveel mogelijk achtergronden, interviews en ‘eigen’ inhoud te maken voor de krant. Voor online is dat ook best vaak het geval (denk aan analyses, blogs of fotoverslagen) en we vragen ons af of we online niet nog veel meer moeten kiezen voor ‘exclusieve en onderscheidende’ inhoud. 
 
Desgevraagd zijn onze leden positief over exclusieve inhoud online, net als in de krant. “Dat zie ik als een extraatje, als blijk van waardering voor trouwe supporters,” is een van de antwoorden.  Een beloning dus, voor het betalen van het lidmaatschap.
 
Inhoud exclusief houden voor leden van SV Ajax, dat kan als er bijvoorbeeld online een ‘open’ en een ‘besloten’ deel komt, met een selectie van de online content achter een inlog, voor leden. Dit soort oplossingen zijn best mogelijk, maar een deel van de leden geeft in het onderzoek ook aan dat inloggen weer niet een fijne oplossing is. Zo meldt een van de respondenten: “Laat iedereen lekker al het nieuws lezen, lid of geen lid. Dat creëert betrokkenheid.”
 
Exclusieve content voor leden is dus iets waar we ons de komende tijd over gaan buigen. Eén ding staat voorop; de waardering die leden nu hebben voor onze online omgeving ajaxlife.nl moet niet minder worden.
 
Supportersbeleving
Om af te sluiten zagen we nog goede suggesties van leden als het gaat om supportersbeleving op ajaxlife.nl. Drie op de tien leden vindt de aandacht voor supportersbeleving te beperkt. Zo geeft een lid aan: “Bied meer beelden, video’s en aandacht voor persoonlijke verhalen. Ga mee in het hele proces van een supporter. De voorbereidingen op een wedstrijddag, de dag zelf en de dagen erna.” Een andere Ajacied zegt: “Vraag supporters eens een verslag te maken.” Dit soort ideetjes nemen we ter harte.
 
Bedankt weer voor alle betrokkenheid en het invullen van de online vragen!
 
Laat je horen!
SV Ajax gaat zo’n acht tot tien keer per jaar een onderzoek onder haar panelleden houden. Het huidige ledenpanel telt momenteel zo’n tweeduizend leden. Ben jij achttien jaar of ouder en heb jij je nog niet eerder aangemeld? Kijk dan op svajaxledenpanel.nl wanneer je je weer kunt aanmelden!

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >