Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Reken bij Ten Hag maar niet op veel vroege wissels

Het wisselbeleid van Erik ten Hag zorgt binnen twee duels voor de nodige gefronste wenkbrauwen. Tijd dus voor een klein onderzoekje. Het blijkt dat Ten Hag wel vaker zuinig is met wissels of pas later tijdens een wedstrijd wijzigingen doorvoert.

02 februari 2018 - 14:22
UsershyraDesktopajax_dataimages56a8a6416a24dd8dfd5bbbcf8b5e4486_normal
Ten Hag wacht meestal vrij lang voor hij een wissel toepast. © Pro Shots

Door Kevin Van Nunen

De nieuwe trainer van Ajax baarde opzien door tijdens de klassieker tot de laatste tien minuten te wachten met zijn eerste mutatie en wisselde tegen FC Utrecht helemaal niet, hoewel hiervoor aanleiding leek te zijn.

Frenkie de Jong kwam in balbezit niet tot zijn recht, Lasse Schöne was niet bezig aan zijn beste wedstrijd. Toch heeft Ten Hag geen spijt. “Ik sta er nog steeds honderd procent achter om tegen Utrecht niet te wisselen,” deelt hij mee.

Terug naar het onderzoek: tijdens de laatste tien wedstrijden van Utrecht gebeurde het vijf keer dat pas rond het laatste kwartier werd ingegrepen. “Ik heb ook wel eens na een halfuur gewisseld,” countert Ten Hag de stelling van Ajax Life, dus vragen we door.

“Waarom ik wel eens wacht met wisselen tot het laatste kwartier? Je kunt ook zeggen: het team staat goed, wissels doorvoeren was niet noodzakelijk. Ik kies voor het sterkste team met de daarbij horende tactiek en zij kunnen dat het beste uitvoeren. Dan is er geen noodzaak om te wisselen.”

Peter Bosz merkte eens op dat een trainer die tijdens de rust ingrijpt in feite toegeeft dat zijn gekozen tactiek niet de juiste was. Eerder dit seizoen deinsde Marcel Keizer er niet voor terug om inderdaad halverwege over te schakelen op een andere tactiek.

Ten Hag vervolgt: “Wat Bosz zei, kan inderdaad het gevoel zijn. Het kan ook zo zijn dat je zwaktes ziet bij een tegenstander en daarop wilt inspelen, of dat iemand niet voetbalt vanuit zijn verantwoordelijkheid. Er zijn zo veel dingen die meespelen, we kunnen het er de hele middag over hebben.”

Dat hebben we niet gedaan. Maar kijk dus niet gek op als Ten Hag zondag bij Ajax - NAC opnieuw pas laat besluit te wisselen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin. Nu inclusief Ajax-mondkapje (t.w.v. 6,95 euro).

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Word ook lid! >