Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf opvallende zaken bij wederom memorabele Ajax - Bayern

Ajax en Bayern München hebben elkaar in een sensationeel duel op 3-3 gehouden. Daardoor worden de Amsterdammers maandag bij de loting gekoppeld aan een groepswinnaar. Deze zaken vielen ons onder andere op in de Johan Cruijff Arena.

12 december 2018 - 23:41
opvalajabaycar
Dit moment gaat de hele wereld over, gokken we. © Pro Shots

Ten Hag grijpt terug op München-uit
Max Wöber in de verdediging, Daley Blind als controlerende middenvelder, Dusan Tadic in de spits en een basisplaats voor Hakim Ziyech. Het klinkt niet gek, maar week wel wat af van de laatste weken. De opstelling was op tien posities echter gelijk aan de eerdere confrontatie in Duitsland. Het enige verschil: Frenkie de Jong speelde en Lasse Schöne begon ditmaal op de bank.

Ajax probeert, Bayern controleert
Een topaffiche dat voldoet aan de verwachtingen. Ajax en Bayern maakten er vanaf de eerste in de sfeervolle Johan Cruijff Arena een uiterst aantrekkelijke wedstrijd van. De gasten uit Beieren gaven in de eerste minuut al een waarschuwingsschot af via de razendsnelle Serge Gnabry. Ajax voetbalde zoals we dit seizoen al vaker zagen in de Europese thuisduels. De ploeg nam het initiatief en zocht hartstochtelijk de aanval. Met respect maar zonder vrees.

Tegelijkertijd werd gedurende de eerste helft duidelijk dat het huidige Bayern sterker voor de dag kwam dan in de eerdere confrontatie in München. Om een gunstige uitgangspositie te krijgen voor de achtste finales moest Ajax winnen. En Bayern hoefde dus niet zo nodig. De ploeg van trainer Niko Kovac leunde gecontroleerd achterover en kwam pas in actie in een razendsnelle en meerdere malen knap uitgevoerde omschakeling.

Bayern de beste kansen, Ajax de beste reddingen
Die counters van Bayern waren levensgevaarlijk. Na een half uur hielde de Ajacieden in de Arena hun adem in toen liefst vijf (!) Duitsers op drie Ajaxverdedigers afstormden. Doelman Andre Onana stond echter zijn mannetje met een fenomenale reflex, zoals hij dat na een kwartier ook deed bij een inzet van de snelle Gnabry die mocht opstomen na een onderschepte breedtepass van Nico Tagliafico.


Bayern stond op dat moment al voor, toen Robert Lewandowski aan ieders aandacht ontsnapte. Zowel Matthijs de Ligt als Maximilian Wöber waren in geen velden of wegen te bekennen. De Pool bleef kalm en verschalkte Onana.


Creëerde Ajax dan helemaal geen gevaar? Jawel. Dusan Tadic en Donny van de Beek kregen voor de thee vanaf de vleugels een prima voorzet om op doelman Neuer te koppen. De Serviër kopte over en Van de Beek - die de beste kans kreeg - mikte recht in de handen van de goalie. Naast de gecreëerde kansen zochten zowel Daley Blind als Matthijs de Ligt en Nico Tagliafico opzichtig naar een strafschop. Het aantal doelpogingen (negen om acht) en reddingen (vier om vier) hield elkaar bij rust in evenwicht, maar de kwaliteit van de kansen lag bij Bayern een stuk hoger.

Een knotsgekke tweede helft
Op de vermakelijke eerste helft volgde een ongekend strijdlustige tweede. Een energiek Ajax drong meer en meer aan, waarbij Bayern het allemaal wel goed leek te vinden. De Ajacieden maakten verdiend gelijk via Dusan Tadic. De Servïer stond aan het eind van een mooie aanval, opgezet door Hakim Ziyech en aangever Donny van de Beek. Daarna leek Ajax met tien man (rood Wöber) op weg naar een stunt toen invaller Kasper Dolberg in het strafschopgebied werd gevloerd door Jerome Boateng. Tadic wist wel raad met het buitenkansje en knalde de bal achter de kansloze Neuer.


Net op het moment dat de uitzinnige Ajacieden zich opmaakten voor een sensationele groepswinst sloeg Bayern in korte tijd twee keer genadeloos toe: 2-3. Met zeven minuten blessuretijd bleven de onvermoeibare Ajacieden strijden voor een resultaat. Dat leverde in de 94ste minuut nog de 3-3 op van Tagliafico, maar daarna maakte Turpin een eind aan wederom een sensationele Europese voetbalavond in de Johan Cruijff Arena. 


Rood voor Wöber en 'Monster Müller'
Max Wöber kreeg na een uur spelen de rode kaart. De Oostenrijker beging met twee gestrekte benen een grove charge op de enkel van Leon Goretzka. Terecht rood, maar Thomas Müller wist die overtreding te overtreffen met een monsterlijke overtreding op Nico Tagliafico. De Duitser plantte zijn noppen een kwartier voor tijd in het achterhoofd van de Argentijnse strijder. Het leverde naast schrikwekkende beelden tevens een dieprode kaart op voor de Duitser die zich van geen kwaad bewust was. Tagliafico kreeg wat hechtingen en ging - op z’n Argentijns - weer vrolijk verder nadat hij zijn bebloede shirt had gewisseld.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >