Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Geen garanties, wel grappig: 20 procent kans op loting Ajax - Man City

Er was een tijd dat er na speeldag zes direct op vrijdag werd geloot voor het volgende rondje Europees voetbal. Dat is tegenwoordig anders. We moeten tot maandag wachten. Dit biedt wel de kans om iets dieper op de perikelen rond de loting in te gaan.

14 december 2018 - 11:15
kansenlotingclcar
Er kleven weer veel mitsen en maren aan de CL-loting. © Pro Shots

Net als bij het ballen trekken voor de groepsfase van de Champions League gelden er ook allerlei aanvullende regels bij de loting voor de achtste finales. Je kunt bijna stellen dat er sprake is van een plaatsing in plaats van een loting.

Wat is er aan de hand? Het is logisch dat ploegen die elkaar al troffen in de groepsfase elkaar ontlopen, het is ook logisch dat groepswinnaars een beschermde status genieten. Het is iets minder logisch dat clubs uit hetzelfde land elkaar nog niet kunnen treffen.

De grote competities mogen steeds meer clubs afvaardigen in het ‘kampioenenbal’ en omdat dit nu eenmaal de beste clubs zijn, is de kans ook vrij groot dat ze de groepsfase overleven. Daarin mogen ze ook al niet tegen elkaar spelen.

https://twitter.com/julienguyon1977/status/1073327186361442306

Als je bekijkt welke zestien ploegen de volgende ronde hebben bereikt en vervolgens alle mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart brengt, kom je tot een soort kansberekening van meest waarschijnlijke lotingen.

Zo kan het gebeuren dat Manchester City slechts vier mogelijke tegenstanders heeft. Een van die vier ploegen is Ajax, wat neerkomt op een kans van 20,80 procent. De kans op een koppeling met City is veel groter dan met FC Porto, dat net als Ajax aan alle groepswinnaars gekoppeld kan worden. Er is 11,7 procent kans op Ajax - Porto.

Als gevolg van tweede plaatsen voor Engelse clubs en de groepswinst van Duitse ploegen is de kans op voorhand zelfs al 28,2 procent dat Man City en Atletico Madrid elkaar treffen. Veel hangt af van de volgorde waarmee de balletjes uit hun koker komen. Daar moeten we dus tot maandag op wachten, eventjes geduld nog alsjeblieft!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >