Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over PEC Zwolle - Ajax

Ajax vervolgt zaterdagavond de titelrace tegen PEC Zwolle. De Ajacieden hebben sinds de nederlaag van PSV alles weer in eigen hand, maar om het goede gevoel te behouden moet er op het kunstgras in Zwolle wel worden gewonnen. Daarom hier drie dingen die je moet weten over PEC – Ajax.

08 december 2018 - 14:08
AjaxPecFrenkie
Tegen PEC is Frenkie er in ieder geval nog bij! © Pro Shots

Van ’t Schip gelooft in stunt
Ajax en PSV zijn dit seizoen met afstand de betere ploegen in de eredivisie, maar toch acht PEC-trainer John van ’t Schip zijn ploeg niet kansloos tegen Ajax. “De top twee van de eredivisie is te sterk voor de rest, dat bewijzen de uitslagen wel. Maar je hebt altijd wedstrijden waarin dingen anders zouden kunnen gaan,” zegt de oefenmeester tegen De Stentor. “We willen zeker proberen om er een wedstrijd van te maken. We geloven ook dat het kan.

Dat Ajax zo aanvallend voetbalt, biedt volgens Van ’t Schip weer kansen voor zijn ploeg. “Natuurlijk weten we dat Ajax een ploeg is met heel veel kwaliteit, maar we zijn zeker niet kansloos. We moeten gebruik maken van de ruimtes die Ajax weggeeft. Als ze de bal verliezen, staan ze heel hoog en willen ze de bal snel heroveren. Wij moeten proberen ons daar onderuit te voetballen en dat wordt een mooie uitdaging.”

Statistieken in het voordeel van Ajax
Als we kijken naar de resultaten van alle onderlinge eredivisieduels tussen Ajax en PEC, dan zijn de Ajacieden dik in het voordeel. Ajax verloor namelijk geen van zijn laatste 17 eredivisieduels met PEC. De laatste nederlaag stamt uit 1988, de tijd dat van ’t Schip nog bij Ajax onder contract stond. De Zwollenaren waren toen met 4-1 te sterk.

2018 loopt vooralsnog niet erg lekker voor de blauwvingers. PEC pakte van alle clubs in de eredivisie de minste punten in dit kalenderjaar. De Zwollenaren kunnen wel hoop putten uit het feit dat ze veel kansen creëren. Dit seizoen werden er al 220 schoten gelost door PEC, alhoewel maar 7% van deze schoten ook daadwerkelijk werden omgezet in doelpunten.  

Klaas Jan Huntelaar en Hakim Ziyech treffen met PEC een tegenstander tegen wie ze het altijd goed doen. Het duo is samen verantwoordelijk voor de laatste zes eredivisietreffers tegen de ploeg uit Zwolle. Vorig seizoen maakte Huntelaar het enige doelpunt in het uitduel met PEC.

Wit-rood-wit getint PEC
Net als trainer Van ’t Schip, hebben veel PEC-spelers een verleden bij Ajax. Zian Flemming is de meest recente speler die de overstap van Amsterdam naar Zwolle maakte. De middenvelder maakte vorig seizoen nog indruk bij de kampioensploeg Jong Ajax.

Ruben Ligeon zat tijdens de verloren bekerfinale tegen de Zwollenaren in 2014 nog op de bank bij Ajax, maar maakt tegenwoordig zijn minuten in het shirt van PEC. Ook doelmannen Diederik Boer en Mickey van der Hart stonden ooit bij Ajax onder contract.

Ouasim Bouy en Darryl Lachman doorliepen beide de jeugdopleiding van Ajax, maar kwamen niet tot officieel debuut in het eerste elftal. Dico Koppers deed dat wel. De verdediger die zowel in de eredivisie als in Europa League actief was voor Ajax, is op de weg terug van een achillespeesblessure.

PEC Zwolle en Ajax trappen zaterdagavond om 19.45 uur af in het MAC³PARK stadion.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >