Met meer dan 125.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vier zaken die opvielen bij Excelsior - Ajax

Ajax kende een prima en probleemloos middagje tegen Excelsior. De ploeg hield het bij ‘slechts’ zeven treffers en deed goede zaken met betrekking tot het doelsaldo. Dit viel ons verder op bij de 7-1-zege.

11 november 2018 - 16:22
Exc_Aja_Verslag_1200
Schöne krult de bal op slag van rust in de bovenhoek. © Pro Shots

Ajax sluit serie richting interlands goed af
Opnieuw kreeg een sterk spelend Ajax weinig weerstand in de eigen eredivisie. Door de riante zege in Rotterdam won Ajax zes van zijn zeven laatste wedstrijden. Prima statistieken. Het enige waar je echt kritisch op mag zijn, is het aantal kansen dat de ploeg nog mist en het feit dat er in de laatste twee duels een tegentreffer werd geïncasseerd. Wat betreft dat rendement van de voorhoede: ondanks zeven treffers ontbrak de scherpte ook tegen Excelsior nog te vaak. Een score in de dubbele cijfers behoorde deze zondag zeker tot de mogelijkheden.

Donny belangrijk op ‘10’
Donny van de Beek was in Rotterdam betrokken bij een viertal Ajaxtreffers. De middenvelder speelde de meeste minuten als ouderwetse ‘10’ met Frenkie de Jong en Lasse Schöne in zijn rug. Dat resulteerde na een half uur in de eerste Amsterdamse treffer. Net op een spaarzaam moment dat Excelsior zich diep op de Ajaxhelft begaf, sloeg de ploeg van Erik ten hag genadeloos toe in de omschakeling. Dusan Tadic bewaarde aan de rand van het strafschopgebied rust en overzicht en stak Van de Beek met een balletje opzij weg.

Van de Beek wist wel raad met dit buitenkansje en schoof de bal hard onder doelman Stevens door. Niet veel later scoorde Schöne uit een directe vrije trap, toegekend na een overtreding op Van de Beek. Ook in het eerste kwartier van de tweede helft was Van de Beek belangrijk. Zo scoorde hij zelf de 1-3 en presenteerde hij Kasper Dolberg met een fraai hakje een niet te missen kans (1-4).

Frenkie de Jong krijgt een uurtje
Frenkie de Jong mocht tegen Excelsior vanaf het eerste fluitsignaal meedoen. De middenvelder, in Lissabon nog hard geraakt op zijn heup, maakte in Rotterdam daarentegen een allesbehalve topfitte indruk. Desalniettemin kreeg hij nog een kwartier speeltijd na rust. Pas na de vierde Ajaxtreffer maande Daley Blind de Ajaxbank tot actie, toen De Jong ook zichtbaar aangaf dat hij toch wel wat last had. De international uit Arkel maakte daarop plaats voor de matig ingevallen David Neres, die op ‘10’ ging spelen. Van de Beek ging vervolgens wat controlerende rol op het middenveld spelen aan de zij van Schöne.

Kansen voor Kristensen
Noussair Mazraoui maakte in de eerste helft op Woudestein geen al te beste indruk. De rechtervleugelverdediger speelde slordig in balbezit en oogde fysiek niet topfit. Dan weet je hoe het gaat in een selectie met veel concurrentie. Ten Hag bracht halverwege Rasmus Kristensen. De Deense loopmachine gaf op de rechtervleugel in aanvallend opzicht meteen zijn visitekaartje af met een prima voorzet die Van de Beek van dichtbij over de lijn gleed. Hoewel Kristensen in defensief opzicht nog steeds kwetsbaar oogt, kwam hij daar deze middag amper in de problemen.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2022/2023

Sluit je aan bij onze ruim 125.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >