Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag vindt dat Mazraoui wel wat dominanter mag worden

Het viel ons op dat Ajax tegen Kowet (3-0) weer eens aanviel over beide flanken: links en rechts. Het spel helt vaak nogal over naar de linkervleugel. Hoe komt dat zo? Het heeft er onder meer mee te maken dat Noussair Mazraoui wel wat dominanter mag worden.

02 november 2018 - 15:07
mazracar-1
Het kan dominanter, maar Mazraoui is wel bij goals betrokken. © Pro Shots

Wij krijgen na iedere wedstrijd van Ajax een passmap opgestuurd. Op basis van een passmap kun je een aantal zaken opmaken. Denk hierbij aan de posities van spelers, kwamen ze vaak aan de bal en met wie werd er gecombineerd?

Het valt op dat Ajax vaker combineert over de linkervleugel dan op rechts. “Dit heeft onder meer te maken met de rol van Hakim Ziyech, die veel ballen opeist en vervolgens vaak opent aan de linkerkant,” aldus Erik ten Hag tegenover Ajax Life.

“Daardoor speelt links dominanter dan rechts. Daarin kan Nous wat meer doen, als hij dominanter speelt. Hij kan meer ballen opeisen in bepaalde situaties,” vervolgt de trainer, die in het spel van het bekerpotje veel bevestiging zag.

“Nieuwe inzichten heb ik niet opgedaan tegen Go Ahead Eagles, maar ik zag wel een bevestiging van wat het team en dus de kleedkamer kan. Wat de kwaliteiten zijn, hoe spelers samen kunnen opereren. Het geheel is alleen maar sterker worden.”Ten Hag bestrijdt overigens onze suggestie dat Ajax op een andere manier voetbalde. “We spelen op precies dezelfde wijze, maar er is geen speler gelijk. Iedere speler heeft een eigen identiteit en geeft op zijn eigen manier invulling aan een positie. Daardoor verandert er misschien wel iets, maar de speelwijze was gelijk.”

En zo wordt het onderaan de streep voor Ten Hag alleen maar moeilijker. Hij beschikt, zoals vaker opgemerkt, over meer dan elf basisspelers. Het wordt dan ook nog een hele klus om iedereen tevreden te houden, omdat er maar beperkt spelers kunnen worden ingezet.

“We zullen iedereen nodig hebben als we iets willen bereiken en succesvol willen zijn. De prijzen worden verdeeld in april. Vrijwel geen speler kan zestig wedstrijden spelen en zeker jongelingen niet. Dan moet je soms wat rouleren of roteren om tot de juiste arbeids/rustverhouding te komen en fris te blijven.”

Ten Hag heeft nog een aardige uitsmijter in petto. “Zoiets verkopen aan een speler is niet altijd gemakkelijk. Of, nou ja, aan een speler verkopen gaat nog wel. Maar aan zijn omgeving niet.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >