Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over AEK Athene - Ajax

Natuurlijk willen we eigenlijk maar één dingen weten en dat is of het Ajax lukt om de laatste zestien van de Champions League te halen. Snappen we! Zie de onderstaande drie dingen maar gewoon als een stukje voorpret.

27 november 2018 - 09:00
drie-dingen-aek-1200
We verwachten eigenlijk niet dat Ajax het net zo makkelijk krijgt als in Amsterdam. © Pro Shots

Kraker onder leiding van Engelse arbitrage
De wedstrijd in Spyridon Louis staat dinsdag onder leiding van de Engelse fluitist Michael Oliver. Voor Ajax is de 33-jarige leidsman een volslagen onbekende, want nooit eerder floot hij een wedstrijd van de Amsterdammers. Die eer valt hem nu wel te beurt als hij dinsdag om 18.55 uur Nederlandse tijd fluit voor de aftrap.
 
Uiteraard doet Oliver het in het Olympisch Stadion allemaal niet alleen en krijgt hij hulp van een hele batterij aan landgenoten. Stuart Burt en Simon Bennett zien we tijdens de wedstrijd met de vlaggen langs de lijnen hollen en de vierde official gaat door het leven als Stephan Child. Zoals te doen gebruikelijk zijn er in de CL ook doellijn-arbiters. Dit zijn Paul Tierney en Andre Marriner.
 
Zeker door winst, maar in wachtkamer bij elk ander resultaat
Oké, als Ajax in Athene van AEK wint, dan is het zeker van de laatste zestien. Het zou een ongekend goed resultaat zijn, zeker als je weet dat je nog een thuiswedstrijd tegen Bayern München voor de boeg hebt.
 
Lukt het Ajax nou niet om te winnen van de Grieken, dan gaan de blikken richting München, waar Bayern pas om 21.00 aftrapt tegen Benfica. De twee groepsduels worden namelijk niet op hetzelfde tijdstip afgewerkt, waardoor Ajax even in de wachtkamer moet plaatsnemen als het zelf de drie punten niet pakt.
 
Stel dat Benfica stunt bij Bayern, dan liggen de kaarten plots anders geschud op tafel en kan er zomaar van alles gebeuren. Na vier wedstrijden gaat Bayern met 10 punten aan de leiding. Ajax volgt met 8 punten, Benfica met 4 en de Grieken zijn nog puntloos. Voor de volledigheid is het goed om de stand in groep E nog eens na te kijken.
 
Tweekoppige Arend met wat mazzel in Champions League
Een club heeft vaak meerdere bijnamen en dat is voor AEK Athene niet anders. Eén van die bijnamen is de 'Tweekoppige Arend'. Kijk maar eens goed naar het clublogo op de borst van de spelers. In het fraaie embleem zie je inderdaad een arend met twee koppen, die elk een andere kant op kijken.
 
De 'Tweekoppige Arend' bereikte de Champions League door in de voorronden af te rekenen met achtereenvolgens Celtic en Videoton. Die voorronden mochten de Grieken spelen doordat ze in april 2018 voor het eerst in 24 jaar tijd landskampioen werden. Aan die titel kleeft echter wel een verhaal.
 
Tijdens de verhitte kraker tussen Paok Saloniki en AEK braken in maart van hetzelfde seizoen flinke rellen uit in het stadion. Je kunt je vast nog wel herinneren dat Paok-voorzitter Ivan Savvidis zelfs met een revolver het veld betrad. Totale gekkigheid!
 
De tuchtcommissie van de Griekse bond kon er in elk geval niet om lachen en riep AEK naderhand uit tot reglementaire winnaar. Het koppelde hier een 3-0-zege aan. Bovendien kreeg Paok ook nog eens drie punten aftrek, waardoor het AEK niet meer kon achterhalen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >