Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
[

Passmaps: Zo combineerde Ajax er lekker op los in Heerenveen!

Op eenvoudige wijze is Ajax er zaterdag in geslaagd om sc Heerenveen onder de duim te houden. Het is soms de kunst om op de juiste momenten te scoren. En dat is precies wat de Ajacieden deden. Het werd maar liefst 0-4, maar hoe kwam die overwinning tot stand? Dat zoeken we uit!

21 oktober 2018 - 20:21
passmapcar-3

Heerenveen-uit is altijd een van de leukste uitwedstrijden. Enerzijds omdat je de wedstrijd relatief vrij kunt bezoeken en omdat je goed zicht hebt in het sfeervolle uitvak, maar ook omdat er vaak sprake is van spectaculaire wedstrijden. Veel doelpunten en meestal een winnend Ajax.

En winnen deden de Ajacieden! Je wist in feite al na drie minuten dat de ploeg van Erik ten Hag een gewonnen wedstrijd speelde. Het is Ajax dit seizoen – we schrijven tweede helft van oktober – in de eredivisie nog altijd niet gebeurd dat een voorsprong uit handen werd gegeven.

Wat voor interessant spotten we nog meer? We gaan dankzij @11tegen11 op onderzoek uit!

xG-plot en pitch plot
Als je met 0-4 wint, ga je er vanuit dat je een aantal grote kansen benut. Maar bekijk het xG-plot van Heerenveen - Ajax eens... Niets van dat alles! Als je puur kijkt naar de xG-waarde valt het allemaal best wel mee. Gelukkig zeggen Expected Goals niet alles, maar het is dus niet zo dat Ajax de kansen aaneen reeg.

We kunnen ons behalve de doelpunten tijdens de eerste 45 minuten slechts een kans voor Donny van de Beek herinneren. Die bal had best tussen de palen gemogen. Daarmee heb je ook gelijk de reden te pakken waarom je die kans niet terug ziet in het xG-plot.

Zowel het doelpunt van Lasse Schöne als de treffer van Hakim Ziyech kwam voort uit een situatie die niet heel kansrijk was. Er zijn niet veel spelers die regelmatig van 35 meter raak schieten, maar Lasse wel. Het is inmiddels geen toeval meer als Schöne van veraf aanlegt en nog raak mikt ook!

De goal van Ziyech kwam voort uit slecht keeperswerk van Warner Hahn, die de bal niet genoeg richting zijkant verwerkte. De spelmaker legde aan en joeg de bal binnen. We zien het xG-plot kort na rust wel een grote sprong maken. Dit heeft te maken met de veelbesproken penalty. De kans is groot dat een strafschop wordt omgezet in een doelpunt, vandaar de grote marge.

En ook het doelpunt van Kasper Dolberg kwam voort uit een grote kans. De Deen hoefde slechts nog zijn voet tegen de bal te zetten om de voorzet af te maken en deed dat op even subtiele als fraaie wijze: met buitenkantje voet. Het slotakkoord was voor invaller Klaas Jan Huntelaar, die de lat trof. Aldus eindigde Ajax op een xG-waarde van 2,28. Dat is niet superveel voor vier goals.

Passmaps
Tijd om door te schakelen naar de passmap! Wat viel ons op in het Abe Lenstra Stadion? Nou, best een heleboel! Laten we van achteruit naar voren werken. Om te beginnen spotten we een vrij dikke lijn tussen Matthijs de Ligt en Maximilian Wöber. Het grappige is dat dit alleen gebeurt als Frenkie de Jong niet meedoet of een linie naar voren staat om te stofzuigen zoals nu, anders trekt hij het balbezit naar zich toe en komt De Ligt minder in het spel voor.

Ook opvallend is dat Ajax met twee 'gelegenheidsbacks' voetbalde omdat de eerste keus niet van de partij was. Je zag de balans gelijk van rechts naar links verschuiven. Het is niet zomaar dat Daley Blind een gouden ster in zijn cirkel heeft staan. De linksachter was zeer sterk aan de bal en zette regelmatig Dusan Tadic aan het werk. Anders gezegd: veel gevaar begon met balbezit op linksback.

En Rasmus Kristensen dan? De Deen mocht weer eens aantreden en misschien was Heerenveen wel de ideale tegenstander, omdat je zeker weet dat er ruimte ontstaat om mee naar voren te gaan. Dit is nu net het sterke punt van Kristensen. Of anders gezegd: verdedigen is niet zijn sterkste punt. De rechtsachter speelde zeker niet fantastisch en oogt helaas nog steeds wat onzeker, maar kwam wel diverse keren in de gelegenheid om een voorzet te geven. De beste voorzet leverde dankzij Dolberg een assist op.

Wat zien we verder? Iets wat we niet zo vaak zien: Ziyech werd amper gevoed! Meestal zie je een dikke streep van Mazraoui naar Ziyech, maar dit keer niet. Een dun lijntje van rechtsachter richting Ziyech, dat is het. De spelmaker beleefde alsnog zijn sleutelmomenten, maar die kwamen wel op een andere manier tot stand. De aanval richting de 0-4 bijvoorbeeld kende zijn oorsprong op links.

Je ziet in de passmap dat Tadic en Ziyech erg diep staan. Erik ten Hag was daar niet zo heel blij mee. De buitenspelers stonden in de eerste helft een tijdje te hoog en dat kwam het spel van Ajax niet ten goede. Heerenveen kwam in die fase langzaam ietsjes beter in de wedstrijd, al deed het er achteraf niet echt toe.

We raden ook aan om de dynamische passmap te bekijken, zodat je mooi de verschillen tussen Dolberg en Huntelaar kunt waarnemen. Dolberg probeerde mee te voetballen en liet zich flink uitzakken om deelnemer aan het spel te worden. Hij wist inderdaad enkele ballen goed vast te houden of teamgenoten in te schakelen, waarna Ajax door kon voetballen. Huntelaar daarentegen nam plaats in de punt van de aanval toen hij het veld eenmaal mocht betreden. Variatie!

https://twitter.com/ajaxlife/status/1054071078123905025

Zone 14
Het blijft natuurlijk geen feest: dit keer geen assist die ontstond in Zone 14. De vorige twee potjes was dit wel het geval, tegen Heerenveen bleef die uit. Zonde, maar we kunnen het best een keertje lijden als er een eindstand van 0-4 op het scorebord staat. En het is niet zo dat Ajax Zone 14 links liet liggen.

Er werden 27 passes verstuurd binnen het vierkant waarin over het algemeen de meest kansrijke aanvallen ontstaan. Bereik je vanuit Zone 14 een medespeler en kan die met bal voorwaarts? Reken maar dat er dan doelgevaar ontstaat. Het lukte Ajax 5 keer om een bal in het zestienmetergebied te krijgen en drie keer werd ook een medespeler bereikt, maar een doelpunt? Dit keer dus helaas niet.

Omgekeerd kun je aan de passes binnen Zone 14 zien wat een kansloze avond Heerenveen beleefde. Het voetbalde in Zone 14 van links naar rechts (of omgekeerd) en op die manier kom je natuurlijk niet in de buurt van het doel. Slechts eenmaal kwam een bal aan voor potentieel doelgevaar, maar Andre Onana hoefde amper in actie te komen.

Overigens moest de doelman wel degelijk aan de slag voor zijn clean sheet: hij moest een keer ingrijpen na slecht uitverdedigen van Frenkie en zag De Ligt de meubelen redden na een groot misverstand achterin. Verder hoefde Onana slechts scherp te zijn bij wat pogingen van afstand.

Het voorgerecht in Friesland smaakte alvast naar meer! Het kan bijna niet anders of tijdens de volgende twee wedstrijden wordt Ajax geconfronteerd met een grotere uitdaging. Op naar de duels met Benfica en Feyenoord, op naar passmaps en analyses van topwedstrijden!

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >