Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ajax meldt zich weer in top 30 Europese ranglijst voor clubs

De goede Europese prestaties van Ajax zorgen voor allerlei leuke dingen. De klassering op de Uefa-ranking is uiteraard van belang, maar we kijken ook met een schuin oog naar de Euro Club Index. Het is prettig om te zien dat Ajax zich weer meldt in de top dertig.

04 oktober 2018 - 11:13
indexcar
De eerste acht Europese duels van Ajax blijft Ten Hag ongeslagen. © Pro Shots

Als we de grafiek van Ajax erbij pakken, zien we dat sprake is van flinke pieken, maar ook diepe dalen. Het diepste dal wordt vooral veroorzaakt door het vroege, roemloze afscheid van het Europese toneel vorig seizoen. Ajax stond een jaar terug slechts 54ste.

Dit dieptepunt is gelukkig allang verleden tijd, want vanaf het moment dat Erik ten Hag het roer overnam, is Ajax bezig aan een opmars. We noteren een winst van negentien plekken en op dit moment staat Ajax als dertigste geklasseerd.

Overigens zijn niet alleen resultaten tijdens Europees voetbal van invloed, ook prestaties in de nationale competitie werken door. De Euro Club Index probeert op deze manier zo realistisch mogelijk de ware kracht van een club in te schatten.

Ter vergelijking: PSV staat 35ste, al heeft dit uiteraard ook te maken met de zware poule in de Champions League. De lampenclub levert op de nieuwe ranglijst vier plekken in en kan een plekje bij de dertig clubs in beste vorm voorlopig vergeten.

Laten we ook kijken naar de veel belangrijkere Uefa-ranking. Die ranking is van invloed op geplaatste statussen bij lotingen en meer. We vinden Ajax terug op plek 29, dus wat dat betreft wordt de kracht van Ajax op beide ranglijsten vrijwel gelijk ingeschaald.

Overigens mag het Nederlandse voetbal Ajax zeer dankbaar zijn voor de mooie reeks die wordt neergezet. De Ajacieden zijn al acht internationale wedstrijden op rij ongeslagen en verzamelden in de tussentijd 12 punten voor de Uefa-ranking, zodat Nederland tenminste bij de eerste tien in de buurt blijft. Het staat nu elfde.

De Uefa-ranking bepaalt uiteindelijk of de kampioen van de eredivisie rechtstreeks de Champions League ingaat of voorronde moet spelen. Ook het totaal aantal startbewijzen per land hangt af van deze klassering.

Het is nu een beetje vroeg om conclusies te trekken, dus daar komen we later op terug.

https://twitter.com/sportzeloot/status/1047763949905727488

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >