Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ten Hag: 'Finesse ontbrak om trekker over te halen'

Erik ten Hag was na het teleurstellende gelijkspel in Utrecht (0-0) opmerkelijk positief over het spel van zijn elftal. “Organisatorisch waren we goed, maar in de eindfase waren we niet doortastend genoeg.”

28 januari 2018 - 15:18
UsershyraDesktopajax_dataimages47acb217dedb59161b70a94b71118977_normal
De houding van Utrechtfans tegenover Ten Hag was redelijk neutraal. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Hoewel zijn naambordje nog in allerijl vervangen moest worden voorzien van een sticker met het juiste clubembleem, schoof Ten Hag tevreden aan voor zijn eerste persconferentie in het stadion van zijn voormalige werkgever waarmee hij de laatste tweeënhalf seizoen zoveel sportieve successen boekte en waarvan hij vijf weken geleden nog hoofdtrainer was.

“De ontvangst was hartverwarmend. Het was prettig om elkaar terug te zien. Het is mooi om te zien dat het goede spel van Utrecht zich voortzet. Het is een ploeg die met veel drive speelde. Wij kwamen om te winnen, maar dat hebben we niet gedaan. Dat is dan te weinig. Ajax moet iedere wedstrijd winnen,” opende Ten Hag zijn wedstrijdanalyse.

Ten Hag had ook gezien dat Ajax pas na een minuut of twintig in de wedstrijd kwam. “Na een weifelend begin stonden we toen beter georganiseerd. Spelers namen ook meer het initiatief. In de rust vertelden we de jongens dan ook dat ze op dezelfde voet verder moesten gaan, maar met nóg meer druk naar voren.”

Ajax speelde na rust inderdaad beter dan daarvoor, maar ook Ten Hag liep tegen een euvel aan waarmee zijn voorgangers Marcel Keizer en Peter Bosz ook al vaak klaagden: de gebrekkige eindpass, oftewel de slordige eindfase.

“Als ik zie hoeveel echte kansen we hebben gecreëerd, dan is dat te weinig. We kregen wel een paar schietkansen, maar de finesse en vaardigheid ontbraken om de trekker over te halen. In de slotfase haalden zij nog twee keer een bal van de lijn. Al met al zijn we defensief niet in problemen gekomen, stonden we organisatorisch goed en werden we dominanter, maar waren we in de eindfase niet doortastend genoeg”, vervolgde de Ajaxtrainer.

De analyse van Ten Hag was wat genuanceerder dan die van FC Utrechter-captain Willem Janssen die het lunchduel voor de camera van Fox samenvatte als ‘zaadwedstrijd.’ Volgens Ten Hag was goed en enerverend voetbal op de dramatische grasmat niet mogelijk. “Maar het publiek heeft wel een wedstrijd met veel strijd gezien.”

Of er met een achterstand van zeven punten op koploper PSV nog sprake is van een geloofwaardige inhaalrace? De eerste trainer die nu al de handdoek in de ring werpt, moet nog geboren worden. Zo ook Ten Hag. “Het is nog heel ver, maar we moeten wel gaan winnen. Dat is duidelijk.”

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15,-* lid voor seizoen 2021/2022

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen te winnen!

Lid worden >