Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Ziyech en Fox Sports vliegen elkaar in de haren

Interviews met Hakim Ziyech, dat is altijd een dingetje. Zeker als je opmerkt dat er iets aan zijn spel kan worden verbeterd. Dan schiet Ziyech meestal in de verdediging. Dat was na Ajax - FC Groningen (3-1) niet anders, voor de camera van Fox Sports.

21 augustus 2017 - 10:26
UsershyraDesktopajax_dataimages1555d626578d6fcc5534679aae8bbd16_normal
Het bevalt Ziyech niet als hij even de wind van voren krijgt... © Pro Shots

Het viel de mensen bij Fox op dat Ziyech in de verloren wedstrijd tegen Rosenborg BK (0-1) achter zijn mannetje aan sjokte na balverlies. Hij sprintte niet terug, maar bleef wandelen en zo konden de Noren een aantal keren gevaarlijk worden.

Zoiets ligt natuurlijk niet aan Ziyech alleen, maar als het je opvalt dat hij niet direct de achtervolging inzet, kun je daar best een vraag over stellen. Precies dat is wat Hélène Hendriks deed. De reacties op de vragen waren weer typisch Ziyech.

“Bracht ik te weinig, in welk opzicht? Ik weet niet of jullie de afstanden binnen krijgen die ik loop. Als je die ziet, dan denk je wel een of twee keer na voordat je kritiek hebt. Wanneer je de afstanden ziet, denk ik dat je je woorden terugneemt,” aldus de spelmaker van Ajax.

Zo gaat het een beetje heen en weer, maar onderaan de streep bevalt de kritiek Ziyech allerminst. Al geeft hij wel toe dat zijn spel soms slordig is en er nog genoeg beter kan. “Ik probeer elke wedstrijd mijn ding te doen, aanvallend en verdedigend. Dat ik veel loop, is ook zo. Als ik de bal verlies en die is al verder, probeer ik het wel dicht te lopen, maar dat kan niet altijd.”

“Het is alsof jullie alleen de dingen zien die ik niet goed doe. Ik zeg alleen maar dat jullie de loopafstanden maar eens moeten bekijken. Dat jullie graag dingen willen zoeken, moeten jullie lekker doen. Jullie zoeken commotie en dat mag, maar ik trek me er helemaal niets van aan.”

Overigens begint het interview nog met een compliment aan het adres van Ziyech, die met een bal op de paal, assist en een treffer belangrijk was bij het doelgevaar wat Ajax ontwikkelde tegen de handbaldefensie van Groningen. Dat er naar commotie wordt gezocht, klopt dus niet helemaal.

Interviews met Ziyech zijn altijd een beetje bijzonder en zodra je een puntje aanstipt wat anders of beter kan – denk aan zijn vele afstandsschoten – dan komt er meestal ook een moeilijk antwoord terug. De middenvelder voelt zich helaas snel aangevallen, of er nu een compliment aan vooraf gaat of niet.

Wie weet is het in dit geval een goed idee om ons oor te luister te leggen bij een derde partij, namelijk Marcel Keizer. De trainer is ook van mening dat Ziyech dingen beter kan doen, maar hij maakt van het meeverdedigen geen groot issue.

“We willen Hakim graag aan de bal hebben. Dat ging tegen Rosenborg niet goed. Hakim is ook afhankelijk van waar de bal komt en zijn tegenstander staat. De scherpte daarin hebben we nog niet genoeg, dat ligt deels ook bij hemzelf,” aldus de trainer.

“Hakim weet dat hij in balbezit heel belangrijk is, maar ook bij balverlies de juiste dingen moet doen. Als hij een paar keer overslaat, is hij vermoeid of niet bij de les. Ik vind het vooral belangrijk dat Hakim aanvallend meer brengt. Als hij een keertje niet mee terug loopt, speelt het team ook een rol om dat op te vangen. Hakim deed tegen Groningen veel goed, ik ben blij voor hem.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >