Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Vijf zaken die opvielen bij Ajax - Rosenborg BK

Na de heenwedstrijd in de play-offs is de groepsfase van de Europa League mijlenver weg. In eigen huis verloor Ajax met 1-0 van Rosenborg BK. Vijf zaken die ons opvielen bij Ajax - Rosenborg.

17 augustus 2017 - 22:44
UsershyraDesktopajax_dataimages8b3160adfbbd1e4ae504bf2ed03c2349_normal
Younes was nog de beste Ajacied. © Pro Shots

Door Niels Pach

Sánchez leidt niet af
Zit Davinson Sánchez wel bij de selectie, zit-ie niet in de selectie? Dat is in aanloop naar Ajax - Rosenborg dé vraag. Nadat de verdediger de hele dag in de bar van een hotel naast de Cruijff Arena had doorgebracht, komt het voorspelbare bericht: Ajax moet het tegen de Noren zonder Sánchez doen. Al dat gedoe kan voor afleiding zorgen, maar daar is in de eerste minuten weinig van te merken. Ajax begint enthousiast en dat zorgt weer direct voor een goede sfeer in Arena, die voor wedstrijd tam was.

Toch is de eerste grote kans na een kwartiertje voor Rosenborg. Met een paar simpele passes combineert het door de Ajaxverdediging. Het is dat Joël Veltman oplet en de bal van de lijn haalt, anders had Ajax het eerste aardige kwartier afgesloten met een achterstand. Met deze kans en een vergelijkbaar moment vier minuten later legt Rosenborg wel de zwakte van Ajax bloot. Dat zorgt er ook voor dat Ajax iets meer in de achteruit gaat.

Younes houdt het een helft vol
Het is met name aan Amin Younes te danken dat Ajax tien minuten na de eerste kans van Rosenborg er weer wat meer uitkomt. Hij draait na iets meer dan een kwart wedstrijd eerst ouderwets zijn tegenstander dol, waarna hij Kasper Dolberg net niet bereikt, daarmee kan Ajax ook de eerste grote kans noteren. Vlak daarna besluit Younes weer eens naar binnen te trekken. Misschien is het voorspelbaar, maar het is net zo goed gevaarlijk. Dit keer eindigt de actie met een hard schot dat door de keeper net wordt overgetikt. Het levert geen doelpunten op, maar zorgt wel weer voor wat meer durf bij de Ajacieden. Helaas is bij Younes de pijp na een halve wedstrijd leeg, net als bij de rest van Ajax.

Neres laat het niet zien
We keken best uit naar de eerste basisplaats van David Neres dit seizoen. In de speelminuten die hij sinds zijn komst begin dit jaar kreeg, heeft de Braziliaan best leuke dingen laten zien. Maar eerlijk? Het valt ons een beetje tegen wat Neres tegen de Noren laat zien. Veel ballen springen van zijn voeten en hij draait niet echt lekker mee in het team. Dat waren we allemaal vergeten als hij vlak voor rust van zeven meter de 1-0 had binnengeschoten, maar daarbij raakte Neres de bal verkeerd en hobbelde bal naast. Het is dan ook niet gek dat Justin Kluivert na een uur spelen voor Neres in het veld komt.

Lijn naar Dolberg open, maar scherpte ontbreekt
Marcel Keizer liet woensdag weten dat hij hoopte dat Ajax de lijn naar Dolberg kon openen. Dat lukt tegen Rosenborg regelmatig, in tegenstelling tot de eerdere duels dit seizoen. Maar op de momenten dat de Deen in het spel wordt betrokken, zien we niet de balvaste spits van vorig seizoen. De scherpte lijkt te ontbreken. Dat ziet Keizer ook en hij wisselt Dolberg voor het eerst dit seizoen, Klaas Jan Huntelaar neemt zijn plek na 65 minuten over.

Slordig breien
Het heeft er alle schijn van dat Rosenborgtrainer Kare Ingebrigtsen in de rust tegen zijn mannen heeft gezegd dat de nul heilig is. De Noren zakken in en rekken vooral heel veel tijd. Net als zaterdag tegen Heracles heeft Ajax het lastig met door de hechte verdediging te komen. In plaats van de bal in hoog tempo rond te laten gaan, is het vooral breien wat Ajax doet. Daarbij laat het regelmatig steken vallen, er gaan veel passes de mist in. En dan heeft Ajax ook nog de pech dat Rosenborg uit een van de spaarzame uitbraken op 0-1 komt. Nick Viergever verliest kopduel tien meter over de middenlijn, Matthijs de Ligt is te laat, Veltman kan net niet bij de bal en Adenyi Adegbenro Samuel kan een-op-een met Andre Onana scoren. Daardoor is kwalificatie voor de groepsfase Europa League wel heel ver weg. Daardoor is volgende week in Trondheim een klein wonder nodig om niet voor september al uit Europa te liggen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >