Vier zaken die ons opvielen bij Ajax - FC Groningen

Eindelijk, de eerste overwinning van seizoen 2017/2018 is binnen. Ajax was in eigen huis een stuk sterker dan FC Groningen en het won dan ook dik verdiend: 3-1. Een goede generale voor Rosenborg-uit.

20 augustus 2017 - 16:29
UsershyraDesktopajax_dataimagesf867ecbbd5058a97645ef9a208e1bfa3_normal
Het hunting season was al even open, nu was het voor het eerst raak. © Pro Shots

Door Niels Pach

Gerenoveerd Ajax
In vergelijking met Ajax - Rosenborg BK verschijnt Ajax met vier andere spelers aan de aftrap tegen FC Groningen. De zieke Younes wordt vervangen door Cerny. Kluivert, De Jong en Huntelaar nemen de plekken van Neres, Schöne en Dolberg over, zij zijn allen gepasseerd. Het gerenoveerde Ajax begint goed aan de wedstrijd. Het krijgt wat kansjes, lijkt nadat Huntelaar wordt vastgehouden in de zestien recht te hebben op een strafschop, maar krijgt die niet en Ziyech schiet op de paal. Zet Groningen daar wat tegenover? Mwah… het rekt vooral veel tijd.

Na het eerste kwartier wordt het wat minder van Ajaxzijde. Maar juist op het moment dat we ons afvragen of het Ajax nog lukt om in het strafschopgebied van Groningen te komen, komt Ajax op 1-0. Ziyech geeft voor, precies op het hoofd van Huntelaar. Met zulke kansen week de teruggekeerde spits wel raad en hij kopt dan ook raak. Een prima rentree in de basis voor Huntelaar.

Veel lege stoeltjes in uitverkochte Arena
We zijn groot fan van de rode stoeltjes die tegenwoordig in bijna het hele stadion te zien zijn, alleen zien we ze liever niet tijdens wedstrijden. Helaas zijn tijdens Ajax - Groningen te veel stoeltjes niet bezet. Dat terwijl er toch echt het bordje uitverkocht aan de Cruijff Arena hangt. Aan het begin van de wedstrijd kan dat nog liggen aan dat veel seizoenkaarthouders problemen hebben met naar binnen komen, bijvoorbeeld doordat ze nog het pasje van vorig seizoen mee hebben. Maar later in de wedstrijd zien we ook nog heel veel rood plastic. De enige uitzondering op deze regel is de F-side. Daar geldt sinds dit seizoen een opkomstplicht van elf wedstrijden en die regel lijkt effect te hebben.

Doelsaldo
Ajax speelt een leuke tweede helft, ook gesteund door de 2-0 van Ziyech in de 48e minuut. De nummer 10 dribbelt snel na rust het strafschopgebied in en schiet in de verre hoek raak. Na dat doelpunt creëert Ajax nog veel kansen, dat is goed. Maar wat Ajax zich wel kan verwijten: die kansen worden ook gemist. Dat lijkt lange tijd niet zo erg, maar het zorgt er wel voor dat Idrissi het weer spannend kan maken door twintig minuten voor het einde de 2-1 binnen te krullen. Gelukkig is daar een paar minuten later invaller Lasse Schöne, hij knalt van een meter of zestien raak. Toch is dit een prima wedstrijd om aan het doelsaldo te werken, want daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Helaas blijft het bij 3-1.

Lange voorzetten, korte voorzetten
Keizer ziet graag een teruggetrokken voorzet, zonder dat er een verbod is op soms de bal opportunistisch de bal voor slingeren. Maar tegen Groningen gebeurt het eerder regelmatig dan soms. Vooral Dijks maakt zich er schuldig aan. En echt, Dijks speelt naar zijn kunnen, maar de voorzetten… dat kan hij maar beter niet doen. Geen enkele poging komt aan. We zien de Ajacieden dan ook liever combineren door de verdediging van de tegenstander.