Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

KNVB: In stadions duidelijker maken wat videoscheids doet

De meeste Ajacieden zullen het bekerduel Ajax - Willem II van vorig seizoen nog wel scherp op het netvlies hebben. Het was het moment dat het ging draaien en Appie Nouri maakte zijn debuut. Minder bekend is dat Willem II de wedstrijd dankzij de videoscheidsrechter met tien man eindigde. Zelf in het stadion kregen weinig mensen mee dat de videoscheidsrechter actief was. Daar moet verandering in komen als het aan de KNVB ligt.

09 augustus 2017 - 19:07
UsershyraDesktopajax_dataimages29a48920d594aaec1f23989f2d7d6237_normal
De KNVB heeft geld nodig om het aantal wedstrijden met videoscheids uit te breiden. © Pro Shots

Door Niels Pach

Ook afgelopen zondag in de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal was er weer behoorlijk wat onduidelijkheid rond de videoscheidsrechter. De Feyenoordsupporters dachten dat er werd gekeken of de 2-0 van Nicolai Jørgensen al dan niet in buitenspelpositie werd gemaakt, in werkelijkheid ging het over of Vitesse recht had op een strafschop. Dat laatste was het geval en zo werd het geen 2-0 maar 1-1.

Om zulke verwarring te voorkomen wil de KNVB de supporters in het stadion beter te informeren over waar de videoscheids naar kijkt. Zo stond op de schermen in De Kuip wel de mededeling dat de videoscheidsrechter ergens naar keek, maar niet naar welke situatie.

Volgens scheidsrechter Ed Janssen – die dinsdag op bezoek was bij Ajax om de selectie bij te praten over wat er dit seizoen gebeurt op scheidsrechtergebied – is het kwestie van tijd voordat supporters meer meekrijgen via de schermen. “Dat is de volgende stap. Dat gaat gewoon gebeuren, dat het beeld waar de beslissing op wordt gemaakt ook aan iedereen wordt getoond. In Amerika zie je al dat het zo is,” zegt de Janssen in gesprek met Ajax Life.

Clubs moeten meebetalen
Daarnaast hoopt de KNVB dat de videoscheidsrechter vanaf volgend seizoen bij elke eredivisiewedstrijd kan worden ingezet. Of dat ook gebeurt, ligt deels aan de clubs. Er is namelijk geld nodig en de voetbalbond kan dat bedrag ook niet zo 1, 2, 3 ophoesten. Er wordt nog gekeken naar de mogelijkheid om een sponsor een deel te laten betalen. Maar ook dan wordt er nog steeds naar de clubs gekeken.

Of de clubs ook bereid zijn om mee te betalen, is nog niet duidelijk. Bij Ajax is het op dit moment nog geen onderwerp van gesprek, blijkt uit navraag bij de club. Of Ajax wil meebetalen aan de videoscheidsrechter, zal dus later blijken.

Doellijntechnologie
De invoering van doellijntechnologie is net zo goed een centenkwestie. Dit seizoen wordt dat hulpmiddel alleen geïnstalleerd in stadions van clubs die de groepsfase Champions League of Europa League spelen. Of de Johan Cruijff Arena doellijntechnologie krijgt, hangt daarom af van het resultaat tegen Rosenborg BK. De Kuip en het Gelredome zijn al wel zeker van de camera's in het doel.

Janssen zou de doellijntechnologie het liefst in alle stadions zien, maar hij heeft er begrip voor dat het nog niet het geval is. “Het leeft bij ons heel erg. De arbitrage zou heel graag willen dat alle stadions doellijntechnologie krijgen. Er is maar één reden dat het niet zo is: het kost heel erg veel geld.”

“In de Champions League en Europa League word veel geld verdient, dus daar kan het systeem er wel van af. In de Bundesliga en Premier League kan het ook. Maar helaas hebben de clubs in Nederland dat er nog niet voor over.”

Het is dus nog even afwachten of de videoscheidsrechter en doellijntechnologie volgend seizoen vaker worden ingezet in Nederland. Een ding weten we wel zeker: dit voetbaljaar stopt de teller bij 34 wedstrijden. De videoscheidsrechter was al actief bij Johan Cruijfschaal, daar komen nog wedstrijden in het bekertoernooi en de play-offs bij.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >