Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

'Gemeen dat ze Dijks uitlachen'

Een klein handje met een fonkelnieuwe seizoenkaart gaat richting scanner. Een spannend moment. Groen licht! Trots duwt dochter Emma (13) zich door de ijzeren draaideur heen. Het is haar eerste competitiewedstrijd deze jaargang en ze heeft er zin in.

21 augustus 2017 - 14:45
UsershyraDesktopajax_dataimages727fa1c2a41535f0f5e59a932bc708be_normal
Dijks! Supplier van Ajax? © Pro Shots

Opgetogen huppelt ze de betonnen trap op naar boven. D’r haar in een knotje, zodat je goed het nummer 7 met haar naam op de rug kan zien. Ze draagt het nieuwe uitshirt. Heeft ze nou echt haar nagels in dezelfde kleuren gelakt? Oog voor detail.

Een hoop traptreden later komen we aan op ons vak. “Is dit nou het hele jaar mijn plek?” Ik knik. “Tof, mijn eigen stoel bij Ajax.” Het mobieltje komt tevoorschijn en enkele klikken later staat haar rode klapstoeltje op Snapchat. Het bijschrift: VAN MIJ. Zo gaan die dingen.

Naast ons neemt een vader met zijn zoon plaats. We stellen ons voor. Emma vindt dat raar, maar snapt het al beter als ik uitleg dat zij het hele jaar onze buren zijn. Wanneer de spelers het veld op komen voor de warming-up valt Emma wat op: “Ik vind het best mooi dat Veltman nu voorop loopt, maar mis Klaassen wel.”

Het duel met FC Groningen is al een poosje onderweg als Mitchell Dijks maar weer eens de turbo inschakelt en langs de lijn dendert. De voorzet die volgt is, niet voor het eerst vanmiddag, ver onder de maat. Het publiek begint te morren. Doet lacherig zelfs, misschien nog wel erger. Een paar rijen achter ons schreeuwt een brulaap de meest lelijke dingen. Wat een niveau. Dijks hoort het gelukkig vast niet.

Het roept wel vragen op bij Emma. Zoals:

  • “Is Dijks écht een homo?”
  • “Vind jij het niet kapot gemeen dat ze Dijks uitlachen?”
  • “Ah pap, dit is toch vet zielig!? Waarom doen ze zo?”
Bij de goal van Ziyech was Dijks ook betrokken. Een uitstekend voorbeeld van hoe het ook kan

Dijks. Mooie kerel. En hij speelt ook best prima tegen Groningen. Doet wat hij altijd doet en in een wedstrijd als deze kan dat ook allemaal. Maar het laat onverlet dat hij eigenlijk niet goed genoeg is voor Ajax 1. Sterker nog, hij staat er bij gebrek aan beter. Ajax heeft zijn huiswerk nog niet af en dat is de linksback natuurlijk geen seconde aan te rekenen. Die doet gewoon zijn stinkende best.

Dat verdient misschien iets meer waardering dan hoongelach. Al is het natuurlijk ook zo dat je naar je mogelijkheden moet spelen. Als je al tien keer een waardeloze voorzet hebt gegeven, dan moet je er misschien mee stoppen. Dan is het niet gek dat het publiek zich op zeker moment roert.

Bij de goal van Hakim Ziyech was Dijks ook betrokken. Die bijdrage is een uitstekend voorbeeld van hoe het ook kan. In samenspel met Vaclav Cerny komt de bal via de Tsjech bij de fraai afrondende Ziyech. Geen blinde slingerbal voor, maar een slimme combinatie leidt tot een mooie treffer.

Na het laatste fluitsignaal kijkt Emma nog eens omhoog. “Pap, wie was nou die man die Dijks zo stond uit te schelden?” Ik zeg het ook niet te weten. “Laat maar gewoon schat, kom.” Toch kijkt ze nog een keer omhoog. “Ik vind dat hij daarmee moet stoppen.”

Ik knik instemmend.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >