Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Aankoop kan een talent nooit tegenhouden

Ja hoor, het was weer raak. Zelfs bij de presentatie van Klaas Jan Huntelaar zag ik mensen roepen dat hij talenten zou tegenhouden. Het is een terugkerend fenomeen bij aankopen. En ik snap het niet, sterker nog: ik vind het onzin.

Door Niels Pach
05 juni 2017 - 17:12
UsershyraDesktopajax_dataimages958cef8c2162e2ef615b40fc0cb1b7f7_normal
Als Huntelaar beter is, is hij beter. Simpel. © Ajax Images

In het specifieke geval van Huntelaar snap ik er sowieso niks van. Wie kan hij tegenhouden? Kasper Dolberg staat boven hem in de pikorde, Kaj Sierhuis moet het eerst nog maar eens laten zien bij Jong Ajax. Maar ook in algemene zin snap ik niet hoe een aankoop een talent kan tegenhouden.

Als een talent goed genoeg is, speelt hij. Is de aankoop beter, speelt de aankoop. Zo simpel is het. Ajax is geen liefdadigheidsinstelling voor jonge talenten. Ajax moet een zo hoog mogelijk niveau nastreven, dus moeten de beste spelers spelen. Of dat een talent of aankoop is, maakt me precies niks uit.

Ajax is geen liefdadigheidsinstelling voor jonge talenten.

Neem de aankoop van Hakim Ziyech begin vorig seizoen. Ook toen was de vraag: houdt hij de ontwikkeling van Appie Nouri tegen? Nee, is mijn antwoord. We moeten god op onze blote knieën bedanken dat Ziyech het Ajaxshirt draagt. Mede dankzij Ziyech hebben we zo'n leuk seizoen gehad.

En Nouri dan? Die is nog niet klaar voor een basisplaats, dat hebben we dit seizoen kunnen zien. Ontzettend groot talent, leuk joch ook, maar hij moet nog even rijpen. Dan kan hij over een jaar mooi Ziyech opvolgen. Geduld is het toverwoord, dat weet Nouri ook.

Het is een goed teken dat zulke talenten niet direct is de basis staan. Wil Ajax stappen maken dan kunnen spelers beter van hun 20e tot hun 24e bij Ajax voetballen, dan tussen hun 18e en 22e. Al geldt in alle gevallen: goed genoeg is oud genoeg. Kijk maar naar Matthijs de Ligt.

Dus laten we vooral naar kwaliteit kijken en niet naar leeftijd of dat hij uit de jeugdopleiding komt. Want alleen het stempel van talent kan nooit genoeg zijn om in het eerste elftal van Ajax te mogen spelen.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >