Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Wat ons opviel bij de fantastische halve finale van Ajax!

Ajax staat met een been in de finale van de Europa League door Olympique Lyon met uiterst attractief voetbal in een kolkende Johan Cruijff Arena met een 4-1-nederlaag naar huis te sturen. Vijf zaken die ons opvielen tijdens deze heerlijke en zinderende Europacupavond.

03 mei 2017 - 20:49
UsershyraDesktopajax_dataimagesbba1872b67ca8cf4700b15a2f5bd7ac0_normal
Ajax excelleert in de kolkende Johan Cruijff Arena. ©Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Ajax excelleert in een kolkende Johan Cruijff Arena
Peter Bosz zei het al voor de wedstrijd. Ajax kon in dit topduel niet zonder de steun van het eigen publiek. Dat stond inderdaad vanaf de eerste tot en met de 94ste minuut massaal achter de eigen ploeg. Zelfs na het intimiderende openingskwartier van de Fransen bleef de Arena kolken. Na de pauze deinde de tribunes nog na op Bob Marley’s Three Litte Birds of Amin Younes injecteerde nog meer vreugde in de Johan Cruijff Arena om nog maar te zwijgen van de heerlijke beelden na het laatste fluitsignaal.

Het wakkere Italiaanse oog
Zat het Ajax in Warschau nog tegen toen een loepzuivere treffer van Davy Klaassen onopgemerkt bleef bij de extra lijnrechter, tegen Lyon was de extra arbitrage in de vorm van de Italiaan Paolo Valeri wél wakker, toen de inzet van Amin Younes al dwarrelend een halve meter achter de doellijn werd weggewerkt. De 3-0 van de Duitser ontnam de Franse ploeg definitief van alle hoop er nog iets van te maken.

Andre Onana pakt alles wat -ie kan!
Nee, heel veel kreeg Andre Onana niet te doen, maar de keren dat hij in actie moest komen deden zijn reddingen er ook meer dan toe. Zo behoedde de doelman zijn ploeg na elf minuten voor de 0-1 en herhaalde dat vlak na rust bij een stand van 3-0. Dat de Fransen zouden scoren in deze open en attractieve wedstrijd was geen verrassing, maar de tegentreffer van Mathieu Valbuena (3-1) hoefde de Kameroener zich niet aan te rekenen.

Ajax verzuimt de return tot een formaliteit te maken
Wat een weelde om zo’n zin te kunnen typen na een Europese halve finale. Nu is afreizen met een 4-1-voorsprong ook niet bepaald verkeerd, maar Ajax had er tegen de dolende Franse ploeg zeker nog drie bij kunnen maken. Hakim Ziyech, de absolute uitblinker, Amin Younes en Kasper Dolberg hadden het geluk in hun afwerking echter niet aan hun zijde. Desondanks nam de Arena al kortstondig een voorschot op die return door vijf minuten voor tijd massaal ‘We gaan naar Zweden’ te zingen.

De backs presteren naar behoren
Eerlijk is eerlijk, Kenny Tete en Jairo Riedewald (voor het laatst spelend als linksback tegen Fenerbahce in 2015) ontbeerden door hun gebrekkige aantal speelminuten dit seizoen het nodige wedstrijdritme en dat was op dit hoge niveau bij vlagen ook te zien. De foutjes die ze maakten werden echter eigenhandig of met behulp van ploeggenoten gecorrigeerd.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >