Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Speeddaten met de cup

Hoe krijg je een perszaal vol journalisten die alles hebben gezien en meegemaakt in rep en roer? Nou, heel simpel. Zet een fraaie beker neer. Precies dat is er wat gebeurde de dag voor Ajax - Olympique Lyon. De prijs waar het om is te doen, kwam op speeddate. Kijken of het klikt.

02 mei 2017 - 18:29
UsershyraDesktopajax_dataimages3c22e18468ba415718c761961daafeb3_normal
De beker kan nog maar beter even bij Bosz vandaan blijven. © Pro Shots

Het maakt niet uit of je nou serieus ver komt in het KNVB-bekertoernooi of in de Europa League. Hoe verder je doorstoot, des te groter de kans dat er bekers in het spel komen. Die duiken plots overal op, alsof er sprake is van wildgroei. Tijdens de warming-up woensdag staat de Europa League-bokaal trouwens niet in de perszaal, maar langs het veld.

Het rare is dat er in de halve finales niet eens een beker op het spel staat. Bij de Olympische Spelen kunnen de kanjers van Erica Terpstra in diverse sporten een voorschot nemen op een medaille, maar een beker? Een beker is voor de winnaar, niet voor deelnemers die de finale halen. De gekkigheid die het oplevert, is wel leuk.

Er werd een flinke kist met de beker erin naar de Johan Cruijff Arena gestuurd. Afzender Uefa.

En ook al wordt de beker neergezet door een beveiliger van Ajax, het blijkt een stuntje van de Uefa. Er werd een flinke kist met de beker erin naar de Johan Cruijff Arena gestuurd. Afzender Uefa. Er dook niemand het Ajaxmuseum in om de cup af te stoffen. Dit is een andere, met extra vlaggetjes aan de onderkant. Wellicht wordt hij over enkele weken uitgereikt in Stockholm, aan wie dan ook. Precies deze cup staat donderdag namelijk in Vigo.

Als de persconferentie op 'matchday minus one' eenmaal van start gaat, nemen Peter Bosz en Davy Klaassen stoïcijns plaats op hun stoel. De Europa League-beker staat nog steeds te blinken en te pronken, een paar meter verderop, maar het doet beide heren weinig. Bijgeloof, zo blijkt.

“Ik heb altijd geleerd dat je een beker niet moet aanraken voordat-ie van jou is. Ik ga het dus niet doen,” reageert de aanvoerder. Klaassen speelde nog niet eerder een halve finale, Peter Bosz wel. Twee keer zelfs, met Feyenoord, in de Europacup 2.

Je zou het niet verwachten. En we zijn het allang vergeten, want het was in de tijd van de gouden Ajaxgeneratie midden jaren negentig. “Ik heb al twee keer een halve finale gespeeld en dacht ook twee keer: ik raak 'm niet aan. Maar ik raakte 'm daarna helemaal niet meer aan, want we verloren twee keer" aldus Bosz.

De grote vraag is nu welke opdracht de beveiliger van Ajax voor zijn dienst woensdag moet worden ingefluisterd. Hou die beker weg van Bosz! Of juist niet, wat is wijsheid? Het gaat er wel om ruim 50.000 Ajacieden een gunst te bewijzen...

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >