Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Tete wil niet meer zeuren: ‘Het vrat gigantisch aan me’

In een uitgebreid interview in Voetbal International met Kenny Tete blijkt weer eens hoe belangrijk het mentale aspect is in de topsport. En vertrouwen. De rechtsback verloor zijn basisplaats en ging teveel nadenken. “Ik schaamde me, begon te twijfelen. Waarom ging het mis?”

05 april 2017 - 12:10
UsershyraDesktopajax_dataimagesb52af7fb6ccd52db120d1ca9f6f7e36c_normal
Tete zat in een behoorlijk dalletje, maar kwam daar sterker uit. © Pro Shots

Voor Tete is het, zoals hij zelf zegt, ‘een krankzinnig seizoen’. Van de basis naar de bank, Europees scoren en goed spelen en een oproep voor Oranje. “Het heeft veel met me gedaan, daar ben ik heel eerlijk in. In het begin hoop je op een snelle terugkeer in de basis, op speelminuten, maar ik kwam niet meer in de plannen van de trainer voor. Met de pest in mijn lijf ging ik naar Ajax, ik kon het niet loslaten.” 

“Weer een weekend zonder speelminuten, keer op keer op keer. Wat moest ik nou beginnen? Ik schaamde me, begon te twijfelen. Waarom ging het mis? Het vrat gigantisch aan me. Het voelde ook als een dieptepunt, en hoe kon ik het weer goed oppakken?”

Het vrat gigantisch aan me. Het voelde ook als een dieptepunt

“Ik vroeg mezelf soms zelfs af of ik het niet verleerd was. Dat sloeg natuurlijk nergens op, maar op sommige momenten kon ik gewoon niet helder denken. Dat ik er nu zo over kan praten, geeft aan dat ik vrij in mijn hoofd ben. Eindelijk.”

Dicht bij huis begon zijn herstel. “Ik deelde het met de dierbare mensen dicht bij me in mijn vertrouwde omgeving. Mijn familie, waarbij mijn moeder ook mijn mental coach is, en mijn vrienden. Zij kennen me door en door, konden in één oogopslag zien hoe ik me voelde, dat het niet goed met me ging. Zij gaven me steun, bleven positief en wisten het ook te relativeren."

In de relatie met Peter Bosz toont Tete nu volwassenheid. “Een nieuwe trainer heeft zijn eigen visie en ideeën. Dat is zijn goed recht en moet ik accepteren,” zegt hij. “Dat gaat niet van de ene op de andere dag, ik had daar serieus wel een paar maanden voor nodig. Maar sinds ik het accepteer, voel ik me bevrijd en weer lekker in mijn vel zitten.”

"Het is niet aan mij om te zeggen: 'Hey trainer, ik moet gaan spelen.' Dat moet hij zelf inzien, mocht hij dat zo vinden. Ik wil daar ver weg van blijven en heb helemaal geen zin om de zeurende speler uit te hangen. Dat is niets voor mij en het wekt alleen maar negatieve energie op. Zoiets is eerder vermoeiend dan dat je er kracht van krijgt. Ik heb dan ook totaal geen rancune, naar niemand.”

De kans is levensgroot dat Tete woensdagavond tegen AZ weer in de basis staat, met de schorsing van Joël Veltman. En zo worden zijn geduld en veerkracht weer eens beloond met een basisplaats.

Het gehele interview met Kenny Tete is te lezen in de papieren versie van VI of achter de betaalmuur bij Blendle.

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >