Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Analyse

Ziyech steeds vaker belangrijk uit spelhervatting

Hakim Ziyech was zondag weer belangrijk met twee assists. Toch is er de laatste tijd ook wat kritiek op de middenvelder. Hij zou zich te weinig laten zien en te veel van afstand schieten. Een mooi moment om eens in de statistieken te duiken.

01 maart 2017 - 12:01
UsershyraDesktopajax_dataimagesc792fdb9806b53879447b506c026a810_normal
Ziyech creëerde al 23 kansen uit spelhervattingen. © Ajax Images

Door Niels Pach

Wij van Ajax Life vroegen Opta Sports om cijfers van Ziyech, en omdat hij nu precies twintig competitiewedstrijden voor Ajax speelde, kunnen we het mooi opsplitsen in de eerste 10 en laatste 10 wedstrijden. Wat blijkt: op veel vlakken doet Ziyech het de laatste tijd iets beter.

Laten we eens beginnen met de doelpunten, toch wel een belangrijk onderdeel binnen het voetbal. 4 van de 6 competitietreffers voor Ajax scoorde Ziyech in de laatste 10 wedstrijden. Waarvan 3 in januari, toen hij eigenlijk met Marokko actief had willen zijn bij de Afrika Cup.

Datum Duel Goals
20/10/2016 Ajax - FC Utrecht 1
29/10/2016 Ajax - Excelsior 1
4/12/2016 Ajax - FC Groningen 1
15/1/2017 PEC Zwolle - Ajax 2
29/1/2017 Ajax - ADO Den Haag 1

Tabel 1: Ziyechs doelpunten in eredivisie voor Ajax

Maar Ziyech staat er niet alleen om zelf doelpunten te maken, hij moet ze ook voorbereiden. Dat gaat hem prima af. Hij is de assistkoning van de eredivisie. In totaal bereidde Ziyech al 9 doelpunten voor.

Daarbij moet wel worden aangetekend dat er in november, december en januari zand in de motor zat. In die maanden bleef de teller op 0 assists staan. Dat maakte Ziyech in februari met 3 assists meer dan goed. Kijk maar naar tabel 2

Datum Afmaker Duel Situatie
11/9/2016 Viergever Ajax - Vitesse Indirecte vrije trap
24/9/2016 Sánchez Ajax - PEC Zwolle Hoekschop
24/9/2016 Dolberg Ajax - PEC Zwolle Open spel
24/9/2016 Traoré Ajax - PEC Zwolle Open spel
23/10/2016 Dolberg Feyenoord - Ajax Open spel
12/2/2017 Dolberg Ajax - Sparta Open spel
26/2/2017 De Ligt Ajax - Heracles Hoekschop
26/2/2017 Traoré Ajax - Heracles Indirecte vrije trap

Tabel 2: Ziyechs assists in eredivisie voor Ajax

Goed, dit zijn de cijfers die uiteindelijk werden vertaald in doelpunten. Maar niet alles kan een doelpunt opleveren. Daarom is het goed wat dieper op de zaken in te gaan. Ziyech kan nog zo veel kansen creëren, als zijn teamgenoten die kansen vervolgens niet promoveren tot doelpunten, kan hij daar weinig aan doen. Dat idee.

Kijken we naar het totaal aantal gecreëerde kansen, dan zien we weinig verschil tussen de eerste 10 wedstrijden en de laatste 10 duels: 36 om 37. Maar als we verder inzoomen, zien we wel een opvallend verschil. Dat zie je in tabel 3.

  Eerste 10 Laatste 10
Kansen gecreëerd 36 37
Open spel 27 23
Spelhervatting 9 14

Tabel 3: gecreëerde kansen Ziyech voor Ajax in eredivisie, verdeeld over de eerste 10 wedstrijden en de laatste 10

Ziyech creëert de laatste tijd dus iets minder kansen uit open spel. Dat viel vorige week ook al op toen we analyseerde hoe Kasper Dolberg het doet. Kreeg de spits voor de winterstop nog gemiddeld ruim één kans per wedstrijd dankzij Ziyech, daarna was het nog maar 0,3 kans per wedstrijd.

Het zou natuurlijk kunnen dat de tegenstanders het spel dat Ajax wil spelen beter doorhebben en dus de pass van Ziyech naar Dolberg eruit halen. Dat legden we onlangs ook voor aan Peter Bosz, maar hij betwijfelt dat. “Ik weet niet of tegenstanders het spel meer doorhebben, de resultaten zijn er niet slechter door geworden. Dus het kan ook zijn dat anderen er misschien van profiteren.”

Hoe het ook precies zit, Ziyech compenseert het lagere aantal gecreëerde kansen uit open spel dus met kansen uit spelhervattingen. En een kans is een kans, hoe die ook tot stand komt. Bovendien leverde de spelhervattingen tegen Heracles ook nog eens twee doelpunten op. Matthijs de Ligt maakte uit een hoekschop van Ziyech de belangrijke 2-1. Traoré zorgde voor de 4-1 uit een indirecte vrije trap van de middenvelder.

Behalve assists geven en scoren heeft Ziyech nog een hobby: schieten en dan vooral van afstand. De ene keer is hij daar succesvoller mee dan de andere keer. De kans op succes wordt groter op het moment dat de afstand tot het doel kleiner wordt. Dat lijkt Ziyech ook in te zien, zoals blijkt uit tabel 4.

  Eerste 10 Laatste 10
Schoten 37 47
Binnen 16 4 12
Buiten 16 33 35

Tabel 4: schoten van Ziyech voor Ajax in de eredivisie, verdeeld over de eerste 10 wedstrijden en de laatste 10

Ziyech schiet in de laatste tien wedstrijden vaker dan hij daarvoor deed en doet dat vooral vaker van binnen de zestien. Drie keer zo veel om precies te zijn. Dat is een goede ontwikkeling. Toch is er nog zeker ruimte voor verbetering. Helemaal als je de schotlocaties van Davy Klaassen met die van Ziyech vergelijkt. Check de afbeeldingen hieronder maar.

Afbeelding 1 en 2: schotlocaties Ziyech (links/boven) en Klaassen (rechts/onder) in eredivisie

Klaassen schiet uit gevaarlijkere posities dan Ziyech, dat is wel duidelijk. Daar kan Ziyech nog stappen in zetten, maar het heeft volgens Bosz ook te maken met de verschillende speelstijlen van de twee middenvelders.

“Vanuit de tweede lijn schieten is een kwaliteit van Ziyech,” vertelde Bosz kort na de winterstop. Hij is een passende middenvelder, geen lopende middenvelder. Klaassen is dat wel. Hij duikt nog wel eens op achter de verdediging, soms na passes van Ziyech.”

Bosz hoopte toen al dat Ziyech vooral door zou gaan met schieten. “Er riep wel eens iemand: je moet schieten wil je kunnen scoren,” haalde Bosz de befaamde uitspraak van Johan Cruijff aan. “Daar is Hakim mee bezig. Met zijn techniek zullen de ballen straks heus wel op goal zijn en misschien wel erin.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >