Winter baalt na verlies Ajax O19: 'Strafschop was keerpunt'

Ajax onder 19 is er niet in geslaagd zich te voegen bij de beste vier jeugdploegen van Europa. De Amsterdamse talenten verloren in de kwartfinales van de Youth League met 2-1 bij Real Madrid.

08 maart 2017 - 19:23
UsershyraDesktopajax_dataimages935d1e843cc69180145aacf6593f3af5_normal
Geen Kopenhagen, maar Madrid en nu ook uitschakeling voor Kluivert. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Na twee sprankelende thuisoptredens tegen Juventus (2-0) en Dynamo Kiev (3-0) kwam de ploeg van Aron Winter in Estadio Alfredo di Stefano uiterst moeizaam uit de startblokken. De Madrileense leeftijdsgenoten speelden sneller, slimmer, agressiever en waren ook dreigender.

Al in de tweede minuut behoedde doelman Stan van Bladeren zijn ploeg voor een achterstand door alert te reageren op een schot van spits Dani Gómez. Nog geen drie minuten later wist de thuisploeg wel te scoren. Gómez mocht dit keer vrijstaand tussen twee centrumverdedigers beheerst binnen schieten.

De Ajacieden herstelden zich en kwamen na twintig minuten meer in de wedstrijd. Justin Kluivert gaf enkele goede voorzetten op spits Kaj Sierhuis, maar de topscorer van de Youth League miste de scherpte die hij in de vorige duels wel liet zien. Door het betere spel en de gecreëerde kansen konden de Amsterdammers halverwege de wedstrijd met een redelijk gevoel richting de kleedkamer.

Na de thee zagen de negenhonderd toeschouwers een meer open wedstrijd met kansen voor beide ploegen. De eerste was voor de thuisploeg, maar opnieuw stond Van Bladeren zijn mannetje. Daarna was aanvoerder Carel Eiting dichtbij de gelijkmaker, maar zijn schot werd in het strafschopgebied geblokt. In de tegenaanval kwam Ajax opnieuw goed weg toen Alberto op de lat schoot.

De gelijkmaker kon echter niet uitblijven en twee minuten nadat Sierhuis opnieuw een opgelegde kans naast kopte, schoot middenvelder Noa Lang een voorzet van Kluivert overtuigend binnen.

Daarna rook Ajax bloed. Real Madrid, waar oud-Ajacied Mink Peeters de laatste twintig minuten meespeelde, kon het fysiek steeds minder belopen. Trainer Guti wisselde zijn moegestreden en spelbepalende middenvelders en de ploeg van Winter kreeg steeds meer het overwicht. Kluivert en linksback Mitchel Bakker hadden de tweede treffer op hun schoen, maar tweemaal stond doelman Moha in de weg.

De uiteindelijk fatale tegentreffer kwam op een tamelijk domme manier tot stand. De ook ditmaal weer sterk spelende middenvelder Dani de Wit maakte in zijn eigen strafschopgebied opzettelijk hands na een gevaarlijk indraaiende vrije trap. De Italiaanse scheidsrechter Guida bestrafte dat met een gele kaart en een strafschop. Deze werd door verdediger Alex Martin onberispelijk binnengeschoten. Ajax zette nog wel aan, maar het heilige vuur was inmiddels wel uit de ploeg verdwenen.

Een aangeslagen Aron Winter sprak na afloop van een domper. “We begonnen niet goed aan de eerste helft en hebben dat na rust recht gezet. Toen liepen zij juist achter ons aan. We zaten te wachten op de tweede treffer. De strafschop was het keerpunt.”

Door de nederlaag is Ajax onder 19 dit seizoen Europees uitgespeeld. “Het is jammer dat we het zo weggeven tegen een goede ploeg. Er had veel meer in kunnen zitten. We hadden ons voor het eerst kunnen plaatsen voor de halve finales. We hebben mooie wedstrijden gespeeld tegen mooie ploegen. Dit zijn goede leermomenten voor mijn spelers,” besloot de trainer.