Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Wat als Kluivert geen Kluivert zou heten?

Justin Kluivert is zo’n beetje de populairste bankzitter. Dit heeft uiteraard te maken met de prestaties van de man die hij vaak vervangt. Of het gebrek eraan. En vooruit, ook zijn achternaam helpt best mee. Toch vind ik het allemaal een beetje ongemakkelijk.

16 maart 2017 - 16:55
UsershyraDesktopajax_dataimagesdf4ba9aaaa89fa7f3694da0f42fbaec2_normal
Het is leuk hoe trots Justin op zijn eerste Ajaxshirt is. © Pro Shots

Het staat buiten kijf dat Bertrand Traoré na dit seizoen vertrekt. Niet alleen omdat hij voor een seizoen is gehuurd van Chelsea, ook omdat hij niet de man is die Ajax verder helpt. Zelfs Peter Bosz laat nu kritische geluiden horen, over rendement en het gebrek hieraan.

Stel dat jij morgen kunt besluiten om Traoré te kopen, zou je het dan doen? Nee, gok ik zo. Het is tijd voor De Toekomst, tijd voor Kluivert. Die naam is voor altijd verbonden aan het prachtige verleden van Ajax en misschien gebeuren er in de toekomst ook wel weer mooie dingen, maar in het heden? Ik ben nog niet overtuigd.

Kluivert, Justin dus, brengt behalve enthousiasme niet zo gek veel als hij invalt. Hij wacht bijvoorbeeld al driehonderd minuten op zijn eerste schot op doel en leverde nog geen assist. Wel had hij in Zwolle als debutant binnen de kortste keren een aandeel bij het verkrijgen van een penalty.

Kluivert, Justin dus, brengt behalve enthousiasme niet zo gek veel als hij invalt.

Ajax en debutanten, het blijft iets bijzonders. Sindsdien speelt Justin zijn wedstrijdjes op een voetstuk. “Kluivert oh oh,” klinkt het dan. “Kluivert, Kluivert, we worden kampioen,” hoor je net zo goed. Het kon niet op. Maar tijdens het uitduel met Roda JC speelde Justin voor de ogen van zijn complete familie niets klaar. Hij was ook een beetje geblesseerd, al denk ik niet dat Ard van Peppen die versie ooit met zijn kleinkinderen deelt.

Dat geeft allemaal niet, begrijp me niet verkeerd. Die jongen is zeventien lentes jong. Het is fantastisch dat hij af soms al speeltijd krijgt. Maar als ik de reacties links en rechts een beetje goed peil, moet Bosz kleine Kluivert wekelijks in de basis zetten. Dat gaat wat ver, zoals Floris al eens opmerkte.

Ik denk dat dit vooral te maken heeft met het falen van Traoré en Justins achternaam, niet zozeer de prestaties van Kluivert. Nogmaals: dat is heus geen schande. Kluivert is een talent, zoals Ajax zo veel talenten heeft. Sommige talenten halen het wel, andere talenten halen het niet.

Of Kluivert het haalt, is nog maar zeer de vraag. Het duurt nog even voordat we op die vraag een goed antwoord kunnen formuleren. Misschien kunnen we het antwoord op De Toekomst achterhalen, op de gemiddelde maandagavond.

Resteert de volgende kwestie: hoe populair is een jongen van zeventien zonder bekende achternaam? Misschien moeten we dat eens aan Matthijs de Ligt vragen.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >