Vijf zaken die opvielen bij Ajax - FC Twente

Ajax won vanmiddag dankzij een goede tweede helft met 3-0 van FC Twente. Drie doelpunten, drie punten en vijf dingen die verder nog opvielen in de uitverkochte Arena.

12 maart 2017 - 17:46
UsershyraDesktopajax_dataimages5903c59455c01184c6f513556f8b11e4_normal
Competitietreffers maakt Dolberg vooral in de eigen Arena. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Younes breekt de ban
De dribbelaar werd dit seizoen al vaak verguisd op de vleugel. Hij miste te veel kansen, voerde acties te ver door en behield zelden het overzicht met een fraaie eindpass. Om maar te zwijgen van een goede afdraaiende voorzet met zijn mindere linkerbeen. Desondanks behoort Amin Younes wekelijks tot de Ajacieden met de meeste dreiging. Ook in de eerste helft tegen de tukkers was de linkervleugelspeler gevaarlijker dan de eveneens bekritiseerde Traoré op de rechterflank.

In tegenstelling tot veel eerdere wedstrijden drukte de Duitser met zijn openingsdoelpunt en de assist op de 2-0 van Kasper Dolberg stevig zijn stempel op de wedstrijd. Niet voor niets koos de technische staf hem tot man van de wedstrijd. Laat het een hoopvol signaal zijn richting de climax van dit seizoen.

Minder speeltijd doet Ziyech goed
Hakim Ziyech speelde tegen FC Kopenhagen alleen het laatste kwartier, omdat hij vermoeid was en daardoor niet meer beslissend dacht te zijn met zijn eindpass. Tegen zijn oude club stond de middenvelder echter gewoon weer in de basis en al na vijf minuten gaf hij een eindpass die beslissend had moeten zijn. Kasper Dolberg faalde echter oog in oog met doelman Nick Marsman.

Na een klein uur spelen stond de Marokkaan met een voorassist wel aan de basis van de openingstreffer. Hij speelde Davy Klaassen aan die op zijn beurt Amin Younes in staat stelde zijn tweede competitietreffer van het seizoen te maken. Ziyech mag terugkijken op een prima pot. Hij vergat zichzelf alleen te belonen door in de slotminuut een opgelegde kans op 3-0 te missen, maar maakte dat goed met een assist op Dolberg die ogenschijnlijk in buitenspelpositie zijn tweede van de middag mocht maken.

Ajax morst geen punten na zware midweekse kluif
Peter Bosz vindt dat zijn ploeg twee wedstrijden per week moet kunnen spelen. En hoewel Ajax in Denemarken een nederlaag met perspectief leed, hield het met de zege op FC Twente de competitie spannend. Dat is een knappe prestatie in een lang seizoen.

Een opvallend luid applaus voor Neres en Kluivert
Er klonk een luid applaus toen Justin Kluivert en David Neres mochten warmlopen. Niet zo heel vreemd, want dat gebeurde vlak nadat Bertrand Traoré zijn tweede goede kans van de wedstrijd om zeep had geholpen. Bosz vertrouwt wekelijks op doorslaggevende acties van de momentenvoetballer, die de laatste weken steeds minder vaak voorkomen. Uiteindelijk wisselde Bosz de Burkinees een kwartier na rust voor Kluivert, die opnieuw onder luid applaus het veld betrad. Die wissel past Bosz wel vaker toe en het effect is meestal hetzelfde. Kluivert brengt iets teweeg. In het stadion en in de wedstrijd.

Veltman en Sanchez keren opmerkelijk terug in de basis
We bevinden ons in de slotfase van het seizoen, traditiegetrouw de periode van schorsingen en blessures. Zo ontbraken Davinson Sanchez en Joël Veltman tegen Kopenhagen vanwege hun schorsing, maar stonden beiden tegen FC Twente weer gewoon in de laatste linie. Dat ging voor rust moeizaam. De Colombiaan had te vaak een slechte inspeelpass en Veltman had zijn handen meer dan vol met opponent Celina.
In de tweede helft zaten beide spelers vanaf de eerste minuut beter in de wedstrijd. Ze wonnen hun duels, waren dreigend en speelden in een hoger tempo. Prettig om te constateren, maar opmerkelijk dat beiden daar de eerste 45 minuten voor nodig hadden.