Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Kom maar door met die nieuwe competitieopzet!

Ik ben dertig jaar, sommige mensen vinden dat jong, sommige mensen vinden dat oud. Ik vind het maar een getal. Diep van binnen ben ik vooral een ouwe lul, die als het op voetbal aankomt regelmatig roept dat vroeger alles beter was.

Door Niels Pach
15 maart 2017 - 10:15
UsershyraDesktopajax_dataimages755c5738bd6bb6e13eddd5f70073fc25_normal
De nieuwe opzet vergroot ook nog eens de kans op kampioensduels als in 2011. © Pro Shots

Vroeger deden er maar zestien clubs mee aan de Champions League, toen het woord champions in de naam nog enige waarde had. Vroeger won Ajax elk decennium minimaal een Europese prijs. Vroeger was ik nog verdrietig als Ajax een Europese finale verloor, nu zou het voelen als een hoofdprijs.

Maar ik ben ook niet naïef. Er moet wat veranderen om met de Nederlandse clubs aan te haken bij de Europese subtop. Ja, Ajax doet het dit seizoen aardig in Europa, maar de rest blijft achter. Nederland moet in de breedte wat meer bereiken, een speldenprikje van een club per jaar is niet voldoende.

Dan hebben ze het in België een stuk beter voor elkaar. De Belgen verzamelden de afgelopen vijf seizoenen telkens meer punten dan Nederland, met dit seizoen als hoogtepunt. Drie clubs bij de laatste zestien in de Europa League, zeker een, waarschijnlijk twee clubs in de kwartfinales. Geen gekke score.

Meer wedstrijden op Nederlands topniveau, dat kan nooit slecht zijn. Samen maak je elkaar beter

Dat zou zomaar eens te maken kunnen hebben met de competitieopzet der Belgen. Ze werden er bij de introductie in 2009 nog om uitgelachen, zoals wij Nederlanders graag lachen om wat onze zuiderburen doen. Maar ze hadden wel het lef om dingen te veranderen, iets nieuws te proberen.

Ik hoop dat de KNVB en de clubs nu ook dat lef hebben. En bijkomend voordeel: Nederland kan leren van het Belgische systeem. Want ja, het is een beetje gek dat je na dertig wedstrijden ineens de helft van je punten kwijtraakt, dat hoeft van mij niet zo nodig. Voor de spanning is dat niet nodig. Want topploegen vaker tegen elkaar laten spelen, levert extra puntenverlies op en dan wordt het vanzelf spannend.

Geen punten afpakken, maar wel een kampioensgroep met de zes beste ploegen. Zo zou ik het het liefst zien. Het is allemaal nog steeds eerlijk, want de ploeg met de meeste punten wordt gewoon kampioen. Maar de top zes speelt wel meer wedstrijden op Nederlands topniveau, dat kan nooit slecht zijn. Samen maak je elkaar beter.

Als tegenargument wordt ingebracht dat de klassieker en de topper tegen PSV hun waarde verliezen als die drie of vier keer per jaar op het programma staat. Daar geloof ik niet zo in. Dat gebeurt ook niet als die clubs elkaar treffen in het bekertoernooi, dus waarom in de nieuwe competitieopzet wel?

Dus KNVB en clubs, toon lef en help het Nederlandse voetbal vooruit!

Word vanaf €7,50* lid tot einde seizoen 2023/2024

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >