Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Jonk gaat door met voetbalerfenis Cruijff

Vrijdag 24 maart is het één jaar geleden dat Johan Cruijff overleed. Wim Jonk vertrok al eerder bij Ajax als hoofd jeugdopleidingen. In beide gevallen blijft het te vroeg en pijnlijk.

22 maart 2017 - 10:41
UsershyraDesktopajax_dataimageseae81649c067fbe1d4efe5a39464c7bc_normal
Jonk mist vooral zijn maat en mentor Cruijff. © Ajax Images

In Voetbal International vertelt Wim Jonk hoe hij met de voetbalerfenis van Cruijff nationaal en vooral internationaal aan het werk is. Het voormalige hoofd jeugdopleidingen mist vooral zijn maat en mentor en dat doet het meeste pijn.

Terugkijken met wrok naar zijn Ajaxperiode doet hij niet meer. Met Cruijff besloot hij dat het niet meer ging bij hun geliefde club. “Toch denk ik dat Johan heel trots zou zijn geweest als hij nu de talenten bij Ajax in het eerste elftal had gezien.”

“Tegen FC Kopenhagen stonden jonge gasten als De Ligt, Van de Beek en Dolberg in de basis, Kluivert en De Jong vielen in. Een paar dagen later zag ik Carel Eiting bij Jong Ajax tegen NAC een fantastische assist geven. Nou, daar word ik vrolijk van. En Johan zou dat volgens mij óók zijn geweest. Ondanks alles wat er is voorgevallen.”

Eén vraag blijft onbeantwoord: hoe had de aanpak van Jonk cs op lange termijn uitgepakt bij Ajax? In de Fox docu De Toekomst van Ajax, het plan Cruijff kregen we als buitenstaanders al een kijkje in de keuken.

Jonk herhaalt de kern van het opleiden van jeugdspelers in VI: “Hoe kun je talenten helpen hun maximale potentie te benutten vanuit de wetenschap dat ieder individu uniek is? Daar is nog steeds heel veel winst te boeken. Al die onderdelen hebben we in de loop der jaren uitgewerkt en vastgelegd. Dat is natuurlijk heel waardevol.”

“Johan en ik hebben al bij onze start bij Ajax in 2011 gezegd: de cultuur van het straatvoetbal moet terug in de opleiding. De basistechniek en handelingssnelheid moeten omhoog. De hervorming van het pupillenvoetbal komt vanuit die gedachte.”

De belangrijkste voetballes van Cruijff voor Jonk had te maken met schoonheid van het voetbal, en niet alleen met opleiden: “De ultieme techniek voor Johan was het één keer raken van de bal, om zo het spelritme te kunnen versnellen. Waarbij in één adem de derde man werd genoemd. Om zo creatieve spelers in één-tegen-één-situaties te brengen en wedstrijden te beslissen. De schoonheid van het spel staat voorop en als je daar hard aan blijft werken, komen uiteindelijk de resultaten.”

Het verhaal met Wim Jonk over het gedachtegoed van Johan Cruijff in VI is te lezen bij Blendle.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >