Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Drie dingen die je moet weten over Ajax - FC Kopenhagen

De opdracht is duidelijk: Ajax moet 1-0 of met twee doelpunten verschil winnen van Kopenhagen, dan is het door naar de kwartfinales van de Europa League. Maar hoe moeilijk die opdracht is, blijkt vanaf 21.05 uur. Om te zorgen dat je in ieder geval goed voorbereid aan de wedstrijd begint, hebben we drie dingen die je vooraf moet weten voor je verzameld.

16 maart 2017 - 11:32
UsershyraDesktopajax_dataimagesa82c0648c22bc514d1df3f100e22a901_normal
Was dit doelpunt maar goedgekeurd vorige week... © Pro Shots

Duel zonder aanvoerders
Ajax en FC Kopenhagen moeten het donderdagavond zonder hun aanvoerders doen. Davy Klaassen en Zanka, ook wel bekend als Mathias Jørgensen, kregen beiden in de heenwedstrijd geel waardoor ze nu moeten toekijken. Peter Bosz denkt dat de andere ervaren spelers nu de leiding nemen. Toch zal Bosz zijn aanvoerder zeker missen. “Het is een speler die in vorm is, een doelpunt kan maken, voorop gaat in de strijd en in een goede fase van het seizoen zit. Die wil je er graag bij hebben.”

De schorsing van oud-PSV’er Zanka is minstens net zo’n aderlating. Hij is de drijvende kracht achter de sterkste linie van de Denen, de verdediging. Waarschijnlijk wordt de Deense aanvoerder vervangen door Jores Okore, die de afgelopen drie seizoenen in totaal 38 Premier Leaguewedstrijden speelde namens Aston Villa. Kasper Dolberg legt de verschillen tussen de twee verdedigers uit: “Hij is fysiek sterker dan Zanka. Of hij beter is, weet ik niet.” Het zijn misschien andere type spelers, maar volgens Bosz maakt het weinig verschil. “Hij zal Jørgensen vervangen, maar hun spel zal niet veranderen. Ze zullen op dezelfde manier spelen.”

Bij Kopenhagen ontbreken verder Rasmus Falk, de maker van de 1-0 vorige week, Andrija Pavlovic en Nicolaj Thomsen. Peter Bosz heeft de beschikking over een fitte groep en moest daardoor keuzes maken. Jairo Riedewald, Mateo Cassierra en Appie Nouri zitten niet bij de selectie.

Jubileumwedstrijd
Het is de bedoeling dat Ajax - FC Kopenhagen een feestje wordt. Veel zal afhangen van het resultaat, natuurlijk. Toch is er zeker een ding te vieren: Ajax speelt de tegen de Denen de vijfhonderdste officiële wedstrijd in de Amsterdam Arena. Overigens waren dat niet allemaal thuiswedstrijden, dertien keer ging het om de Johan Cruijffschaal en dan is de Amsterdam Arena officieel neutraal terrein. Sinds de eerste wedstrijd op 18 augustus 1996 won Ajax 344 keer. Overwinning 345 is nodig om er een echt feest van te maken.

2-1-nederlaag wordt zelden goed gemaakt
Ajax verloor in Kopenhagen met 2-1, vanwege het uitdoelpunt is dat niet eens een heel slecht resultaat. Maar als we kijken naar de historie is het een minder positieve uitgangspositie. Slechts een keer ging Ajax in Europees verband door naar de volgende ronde na een 2-1-nederlaag in de eerste wedstrijd. Dat was in 1969. Ajax verloor in Duitsland de eerste wedstrijd om de Jaarbeursstedenbeker en maakte dat in Amsterdam goed (3-0).

Dat lukte daarna dus nooit meer. In 1997 en 2010 won Juventus het heenduel met 2-1, dat werd niet meer hersteld in de return. Die keren was de eerste wedstrijd wel in de Arena, waardoor de situatie natuurlijk anders was dan nu. Het tweeluik met Olympique Marseille in 2009 is wat dat betreft beter verglijkingsmateriaal. In Frankrijk werd het dus 2-1 en Ajax dwong in eigen huis nog wel een verlenging af, maar daarin scoorde Marseille, waardoor het 2-2 werd.

Gelukkig bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. Bosz heeft er dan ook alle vertrouwen in. “Ik ben sowieso in het leven al een optimistisch mens. En als ik terugkijk naar de vorige wedstrijd vind ik dat we goed gespeeld hebben. Natuurlijk met een heel valse start. Maar daarna hebben we het initiatief genomen, zijn we gaan voetballen. En daar moeten we het verschil in maken. We zullen niet hoger springen dan Kopenhagen, we zijn fysiek niet sterker, maar ik vind dat wij beter kunnen voetballen. En op dat vlak moeten wij het verschil gaan maken.”

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >