Vijf zaken die opvielen bij Ajax - Heracles

Ajax heeft in eigen huis geen steek laten vallen. Heracles Almelo werd pas na rust over de knie gelegd: 4-1. Door de zege blijft het gat met Feyenoord vijf punten. Deze zaken vielen ons op.

26 februari 2017 - 17:47
UsershyraDesktopajax_dataimages48d019361b478b79e2938b8d58d390c8_normal
Matthijs de Ligt wijst Ajax vlak na rust de juiste weg. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

De Ligt geeft Ajax het heilige vuur
Hoewel de reden voor zijn invalbeurt (een liesblessure van Nick Viergever) een vervelende was, gaf Matthijs de Ligt het worstelende Ajax direct na de pauze wel het heilige vuur. De tiener gaf met een verwoestende uithaal meteen zijn visitekaartje af, kreeg een minuut later een kans via ploeggenoot Davy Klaassen en kopte zijn ploeg uit een corner van Hakim Ziyech naar de bevrijdende 2-1. De verdediger werd daarmee ook de eerste invaller die in de eredivisie voor Ajax wist te scoren.

Dolberg beloont zichzelf
Het verhaal van Kasper Dolberg is bekend. De hardwerkende spits heeft het vertrouwen van zijn trainer, krijgt weinig bruikbare ballen vanaf de vleugels en moet vaak zijn eigen kansen creëren. De Deen speelde wederom een lastige wedstrijd, maar schoot zijn ploeg na een half uur wel op voorsprong. Doelman Castro had veel moeite met een schot van Davy Klaassen, waarna Dolberg de bal beheerst door de benen van de doelman schoof.

De eerste minuten van Neres
Peter Bosz wachtte er tegen zijn oude werkgever tot de 72ste minuut mee, maar toen was het moment toch echt daar: het debuut van de Braziliaan David Neres. Hij verving de moegestreden Kasper Dolberg en ging rechtsbuiten spelen. Bertrand Traoré verhuisde daarop naar de spitspositie. De kleine Braziliaan kreeg in de tijd die hem gegund werd echter weinig ballen om het Ajaxpubliek zijn eerste kunsten te laten zien.

Ona-na-na-na pakt alles wat -ie kan (en Castro ook)
Omdat beide ploegen vrij veel kansen weggaven, kregen de keepers uitgebreid de kans zich te onderscheiden. In de eerste helft gold dat voor Heraclied Bram Castro, maar uiteindelijk moest ook Andre Onana in de tweede helft (en bij een riante 3-1-voorsprong) enkele malen handelend optreden. De Kameroener kreeg van de F-side dan ook onmiddellijk zijn inmiddels traditionele liedje als dank.

Traoré blijft een momentenvoetballer
Wat kreeg hij in de eerste helft weer een kansen. Zeker drie keer dribbelde de Burkinees vol gevaar het vijandelijk strafschopgebied binnen, maar telkens liep het avontuur af met een slap schot op doel. De momentenvoetballer werd gaandeweg het duel steeds minder zichtbaar. Wat daarbij ook opviel: scheidsrechters fluiten niet meer zo snel voor een overtreding als de aanvaller op de grasmat valt. In het laatste kwartier kwam de Chelseahuurling echter alsnog op het scorebord door een vrije trap van Hakim Ziyech binnen te tikken, waardoor Ajax weer wat inliep op het betere doelsaldo van Feyenoord.