Jong Ajax pakt op doelsaldo voor het eerst periodetitel

Jong Ajax heeft voor het eerst sinds het meedoet in de Jupiler League een periodetitel gewonnen. Op De Toekomst heeft het aan een puntje tegen FC Eindhoven (1-1) net genoeg om een bronzen stier in ontvangst te nemen. Dat heeft het vooral te danken aan een nederlaag van FC Volendam en Jong PSV helpt ook mee door net niet ruim genoeg te winnen.

24 februari 2017 - 20:53
UsershyraDesktopajax_dataimages8e7f3abb9b0b74180081808e69285814_normal
Kluivert was verreweg de beste speler bij Jong Ajax. © Pro Shots

De wedstrijd begint goed en de Jong Ajacieden lijken na drie minuten al op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Van de Beek wordt afgekeurd. Sierhuis overkomt drie minuten later hetzelfde. Ook hij laat het net bollen, maar ook bij deze situatie gooit de grensrechter de vlag in de lucht. Het heeft er overigens alle schijn van dat de assistent-scheidsrechter het beide keren goed ziet. Het is wel tekenend voor hoe makkelijk Ajax door de Eindhovense defensie combineert.

Jong Ajax pakt de bezoekers direct bij de strot en onder aanvoering van vooral Kluivert creëert het een aantal kansen en kansjes. Maar na een kwartier wordt de grip wat minder stevig. Ajax heeft nog altijd het overwicht, alleen komt het niet meer door de verdediging van Eindhoven.

Dat Jong Ajax toch met een voorsprong gaat rusten, is te danken aan dat het tien minuten voor rust het tempo weer opvoert. Daarbij is Kluivert wederom belangrijk. Niet geheel verrassend geeft hij in de 37ste minuut dan ook de assist. Hij besluit eens niet zijn tegenstander op te zoeken, maar de bal vroeg voor te geven. Sierhuis staat aan het einde van die voorzet en dropkickt de bal hard in de hoek: 1-0.

Met die verdiende voorsprong gaat Ajax aan de thee. Je kunt zelfs stellen dat Jong al meer afstand had moeten nemen gezien het kwaliteitsverschil. Dat blijkt ook wel zes minuten na rust. Bergsma werkt de bal niet goed weg en leidt daarmee een kans voor Eindhoven in. Alblas redt in eerste instantie, maar in de rebound maakt Uiterloo toch de 1-1.

Ajax herpakt zich daarna redelijk en krijgt kansen via mooie individuele acties van Van de Beek en weer Kluivert. Alleen doelpunten levert het niet op. En die heeft Jong Ajax wel hard nodig, omdat op andere velden de concurrenten voor de periodetitel op doelsaldo steeds dichterbij komen. Al is Jong Ajax een kwartier voor het einde virtueel nog altijd winnaar van de periodetitel, Jong PSV (tegen RKC) en FC Volendam (tegen NAC) moeten op dat moment beiden nog twee keer scoren om Ajax in te halen.

Op De Toekomst wordt niet meer gescoord en Jong PSV prikt er nog een doelpunt bij waardoor het in doelsaldo gelijk komt. Maar omdat Ajax in de derde periode meer doelpunten maakte, pakt het de prijs. Daarbij moet wel worden gezegd dat VVV ook in deze periode onbedreigd eerste wordt, maar de club uit Venlo won al eerder een periode, dus gaat de de bronzen stier naar Jong Ajax.

Op de normale ranglijst loopt VVV door een 4-0-overwinning op Achilles '29 wel uit. De koploper heeft nu zes punten voorsprong op nummer twee Jong Ajax.