Met meer dan 130.000 leden staan we achter Ajax!
Nieuws

Zeven zaken die opvielen tijdens Ajax - PSV

Een gepassioneerd spelend Ajax heeft het gat met PSV verkleind door de Eindhovenaren in de Johan Cruijff Arena overtuigend met 3-0 opzij te zetten. Zeven zaken die ons opvielen.

10 december 2017 - 17:59
UsershyraDesktopajax_dataimages8ad8aab7d9d4b5604c894dede6a1bcd1_normal
De nekslag in beeld: Lasse Schöne scoort vlak na de 1-0 de bevrijdende 2-0. © Pro Shots

Door Sander Zeldenrijk

Geen volle, maar wel fanatieke Arena
Door de hevige sneeuwval begon het duel een kwartiertje later, zodat supporters van beide clubs iets meer tijd hadden zich veilig door de sneeuw richting stadion te worstelen. Helaas bleken er alsnog genoeg lege stoeltjes, maar de sfeer leed er allerminst onder. Ook op de tribune heerste het besef dat een fluitconcert de eigen ploeg in dit duel niet veel verder zou helpen. Het weinig vermakelijke counterspel van de Brabanders en het tijdrekken van doelman Jeroen Zoet leverden de meeste ergernis op.

Veltman neemt het voortouw
Ajax was in de eerste helft de bovenliggende partij. De Amsterdammers waren langdurig in balbezit, speelden geconcentreerd en controleerden de wedstrijd. PSV speelde teruggetrokken en ving de ploeg van Marcel Keizer iets voor het eigen strafschopgebied op. Een schaakspel, waarin Ajax geduldig bleef loeren op een opening. Als de Ajacieden al eens balverlies leden, zaten medespelers er meteen bovenop. Zo vocht aanvoerder Joël Veltman vlak voor rust een robbertje uit met de onzichtbare Hirving Lozano. Op het randje, maar daarmee gaf de captain wel een duidelijk signaal af aan zijn ploeggenoten.

Applaus voor Ziyech
Zonder Europees voetbal zijn wedstrijden als Ajax - PSV de krenten in de pap voor spelers die zich in de etalage willen spelen. Toeval of niet, Hakim Ziyech leverde tegen de Eindhovenaren een puike wedstrijd af. In de eerste helft creëerde de Marokkaan - spelend vanaf rechts - veel gevaar in de combinatie met David Neres. De middenvelder was zuiver in zijn passing en leed amper onnodig balverlies. Hoogtepunt voor rust was de manier waarop hij een crosspass van Matthijs de Ligt in een keer voor het doel schoof. Helaas was de veldbezetting dusdanig, dat er geen medespeler voor het doel stond.
Na de thee was Ziyech betrokken bij de openingstreffer van Neres en stond hij wederom vaak aan de basis van een Amsterdamse aanval. Alleen een doelpunt van zijn voet ontbrak nog aan zijn goede optreden.

Wedstrijd van de (knap) gemiste kopballen
Kasper Dolberg en Matthijs de Ligt geloofden het zelf niet, maar wisten niet te missen kopballen toch echt over de lat te werken. Het waren twee belangrijke momenten om Ajax in het zadel te krijgen. Ook aan PSV-zijde heerste het kopvirus. Luuk de Jong kopte bij een comfortabele 3-0-voorsprong in handen van Andre Onana, wat eigenlijk moeilijker was dan de bal langs de Kameroener te knikken.

Lasse scoort maar mist Excelsior
Drie spelers stonden voor het eerste fluitsignaal van Kevin Blom op scherp aan Ajaxzijde: Lasse Schöne, Matthijs de Ligt en Joël Veltman. Laatstgenoemde viel een kwartier voor tijd met een voetblessure uit. De Ligt hield zich keurig aan de regels, maar Schöne maaide PSV-er Jorrit Hendrix iets te enthousiast neer, waardoor de Deen een gele prent ontving en Excelsior-thuis mist.

De rush en kalmte van uitblinker Frenkie de Jong
Frenkie de Jong had de taak om tegen PSV in te schuiven als extra middenvelder. Na ruim vijftig minuten zag de kalm spelende, balvaardige Ajacied de vrije ruimte voor zich en besloot in te dribbelen. Eenmaal op volle snelheid hield hij dat vol tot aan het vijandelijk strafschopgebied, waar hij David Neres vervolgens vrijspeelde met een heerlijke steekpass. De Braziliaan had helaas te weinig overzicht om de bal meteen voor te geven op de geheel vrijstaande Kasper Dolberg, anders had deze aanval meteen in een instructievideo gekund.  

De ontlading bij Keizer
Zelden zagen we Marcel Keizer na een doelpunt zo uitbundig juichen als na de tweede treffer tegen de Eindhovenaren. De glimlach, gebalde vuist en vreugdeshupjes, alles zat er zo'n beetje in aan de zijlijn. Als de ontlading van een trainer onder druk tot uiting kan komen, dan was het wel in de 64ste minuut van dit topduel.

Word vanaf €15,-* lid tot einde seizoen 2024/2025

Sluit je aan bij onze ruim 130.000 leden. Samen staan we achter Ajax. Omdat SV Ajax opkomt voor jouw belangen ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Heel veel korting, acties en prijzen!

Lid worden >