Met meer dan 110.000 leden staan we achter Ajax!
Blog

Stoeltje 63: Roltrap

Het lukte me niet om het huis voor 20.00 uur te verlaten, waardoor ik wat gehaast was. “Waar ben ik mee bezig,” ging er door me heen. Ik fietste veel harder dan gewoonlijk, met hogere hartslag. “Voor Ajax tegen fokking Excelsior.”

15 december 2017 - 00:28
UsershyraDesktopajax_dataimagesed3d54670bfbc2ef87e253ee23d62245_normal
De verwachtingen liggen bij Dijks duidelijker lager dan rondom Ziyech. © Pro Shots

De aftrap heb ik net niet gehaald. Gek genoeg omdat iedereen op de roltrap bleef staan. Ik wilde best wat mensen opzij duwen, maar het daarbij behorende scenario klopte niet helemaal.

“Excuus, mag ik er langs? Ik moet naar een voetbalwedstrijd die op het punt van beginnen staat.”

“Ja, wij ook.” De stilstaanders kregen mijn hartslag wat omlaag. Het was inderdaad maar tegen fokking Excelsior. Toch vind ik het lichtelijk irritant om het eerste fluitsignaal te missen. Hoe duf een wedstrijd ook is, ik wil het hele verhaal meemaken.

Nu heb ik zo’n halve minuut gemist. Daar kan ik prima mee leven. Er waren in de resterende tijd wat mooie momenten. Met name de goal en een paar prachtige andere acties van Ziyech en de assist van Neres. Deze losse flarden krijgen echter pas echt waarde in de context van de hele wedstrijd.

Ziyech was bijvoorbeeld vertrouwd wispelturig, maar wist de vervelende uitfluiters stil te krijgen. Sterker, hij wist ze om te vormen tot toejuichers.

Niemand verwacht wat van Dijks, dus wordt iedere doodnormale actie met gejuich ontvangen.

De penalty van Dolberg gaf ook zijn verhaal een mooi vervolg. De Deen laat zich niet gek maken door een wisselvallige vorm. Hij blijft gefocust. Gewoon zelfverzekerd dat net weer bollen. Onverstoorbaar. Niemand kan om hem heen, zeker de trainer niet.   

Zo’n beetje het eerste wat ik zag toen ik mijn vak inliep was een ijzersterk kopduel van De Ligt. Een Excelsior-aanvaller werd meteen duidelijk gemaakt met wie hij te doen had. Matthijs zou uiteindelijk omgeroepen worden als man van de wedstrijd, het enige dat hem uit zijn sterke vorm haalde.

Na de uitverkiezing ging hij namelijk spontaan voorbij de middenlijn met gestrekt been naar de bal. Enkele seconden later volgde een afstandsschot op doel. Deze wedstrijd was goed voor zijn zelfvertrouwen, maar hij moet niet overmoedig worden.

Ook het weerzien met Dijks was bijzonder. Ook hij speelde geen slecht potje. Je kunt hem ergens het negatief van Ziyech noemen. Niemand verwacht wat van hem, dus wordt iedere doodnormale actie met gejuich ontvangen. Zo’n status als cultheld moet je passen.

Ik denk bijvoorbeeld niet dat Hakim erg jaloers zal zijn op de positieve reacties op Mitchells gemiddelde spel. Daar doet hij het niet voor. Of hij geprikkeld werd door de uitfluiters om beter te worden, zullen we nooit weten. Het massale scanderen van zijn naam zal hem goed gedaan hebben.

Al met al is gestrest raken om de aftrap van Ajax - Excelsior te zien nog altijd niet iets om trots op te zijn. Het is niet anders. Ik zou kunnen pleiten voor een doorloopstrook op de roltrappen in het stadion, maar dat gaat ook mij wat te ver.

Supportersvereniging Ajax

Word vanaf €15* lid tot einde seizoen 2020/2021

Sluit je aan bij onze ruim 110.000 leden. Samen staan wij achter Ajax. Omdat de SV Ajax opkomt voor jouw belangen, ben je nog meer met Ajax verbonden.

* Prijzen lidmaatschappen verschillen per leeftijdsgroep en aantal leden per gezin.

Extra voor leden

  • Voorrang bij kaartverkoop

  • Tijdens evenementen dichtbij spelers

  • Deelnemen aan vele kortingen en acties

Lid worden >